Home Rubrike Vijesti Tribina “Bajrak Sandžaka” održana u Plavu – Bošnjaci su svoji na svome

Tribina “Bajrak Sandžaka” održana u Plavu – Bošnjaci su svoji na svome

566

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave u Plavu je upriličena tribina na temu: “Bajrak Sandžaka”, na kojoj su uvodiničari bili muftija sandžački hfz. Abdurhman ef. Kujević, prof. Hazbija Kalač i prof. Maksud Mahmutović.

Prof. Mahmutović kazao da se ljiljan kao simbol prvi put pojavljuje za vrijeme vladavine Tvrtka Kotromanića.

“Ovo govorim zbog toga što su Bosna i Sandžak bili dijelovi jedinstvenog prostora do austrougarske aneksije. Za vrijeme najvećeg teritorijalnog proširenja srednjovjekovne Bosne ušli u i Pljevlja i Prijepolje. Pored administrativno-teritorijalne podjele poslije povlačenja austrougarske države ljudi su dolazili u Sandžak sa raznih prostora te je to obogatilo ovaj prostor. Imamo ljude sa podrućja Slavonije. Hercrg Novi je dao oko 1500 muslimana tj. taj broj je prešao da živi u Sandžak. Bez obzira na različitost naglaska ili nekih drugih dijelova svi smo jedan narod.” kazao je Mahmutović.

Prof. Hazbija Kalač kazao da je ponosan što Bošnjačka kulturna zajednica 11. maj obilježava godinama unazad.

“Radi se o datumu koji identificira naše postojanje ovdje, te u skladu sa tim treba edukovati narod, koji je ovdje svoj na svome. Ne treba se bojati i reći istinu da su Bošnjaci Sandžaka ovdje utkali svoj nacionalni element. Ovaj narod je upisivan kao starosjedelački narod ali je to kasnije izbačeno jer su prema planovima mnogih Bošnjaci trebali nestati. Mi smo ovaj dan utvrdili i afirmisali, ne da bi narušili državni prostor Crne Gore, već suprotno. Mi kao narod ne bježimo od vjerskih vrijednosti već držimo da je to suština našeg bića i sa tim želimo da gradimo odnose unutar zajednice i odnose sa drugima.” istakao je Kalač.

Muftija sandžački hfz. Abdurhman ef. Kujević kazao da je ovaj datum bitan za Bošnjake.

“Mi podučavamo naš narod da mu glavna vrijednost bude istina. Kada je u pitanju naše obilježje, predstavljanje, narod i zastava, možemo konstatovati sa ponosom da je sve to u velikoj mjeri u saglasnosti sa istinom i da smo zbog toga opstali na ovim prostorima. Kao autohton narod mi možemo biti stabilni i sigurni da nam niko ne može reći da smo došli i da je neko preči da bude na ovom prostoru od nas. Naši preci su bili privrženi istini i monoteizmu i vjerovali su da je Isa a.s. bio poslanik. A kad je istina došla na ove prostore u desetinama hiljada su prihvatili islam. Cijena privrženosti istini je bila vrlo skupa. Plaćana genocidima, protjerivanjima ali nikad našem čovjeku nije palo na pamet da preispita svoj stav o pripadnosti islamu.” kazao je muftija.

On dodao i da su simboli na grbu Sandžaka duboko utemeljeni u našem narodu.

“Bijela boja je omiljena boja Poslanika, a naša zastava ima bijelu boju. Zelena je Džennetska boja. Ona nas okružuje a Plav i Gusinje se ističu po tome posebno. Polumjesec je prema hadisu znak muslimana a Turci su polumjesec uzeli iz simbola Stare Bosne.” kazao je on.

Muftija Kujević objasnio i šta znači Sandžak i dodatno objasnio da je jedino Novopazarski Sandžak preživio pod tim imenom. Sandžak znaci bajrak, dodaje Kujević.

Pored Plava večeras je u Frankfurtu u džematu Gazi Isa – beg održana tribina na temu: “Dan zastave – Bajrak slobode”, na kojoj su uvodničari bili dr. Harun Crnovršanin, hfz. dr. Hilmija ef. Redžić i prof. Edin Đerlek.

 

Previous articlePrvi pilot hafiz iz Sandžaka
Next articleOtvorena džamija na Vučoj u Rožajama