U Novom Pazaru se slavi Dan bošnjačke nacionalne zastave

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjaci u Srbiji nizom manifestacija obilježavaju najveći nacionalni blagdan, Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.  Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik akademik muftija Muamer Zukorlić, uputio je čestitku koju prenosimo u cjelosti:

„Smisao i uloga simbola je da učini prepoznatljivom vrijednost i osobenost nekoga ili nečega. Visoko se vihoreći, bajrak sandžački ukazuje na ljude i prostor koji kroz vijekove, uzvodno ploveći, ostaju dosljedni vrijednostima čovječnosti prema sebi, Bogu i drugima. Sandžak, regija susreta, nastavit će sa dostojanstvenom borbom da živi u zemlji jednakosti po pravima i šansama, gdje je različitost potvrda individualnih i kolektivnih osobenosti. U tom svjetlu, svim Bošnjacima u Srbiji, a posebno Sandžaklijama, sretan Dan bajraka.“

Čestitku uputio i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac sljedećim riječima:“Svim Bošnjacima iskreno čestitiam 11. Maj, Dan bošnjačke zastave. Nek nam ovaj nacionalni blagdan i zastava budu simboli zajedništva Bošnjaka i dobrih odnosa sa svim komšijama u zemlji i okruženju u zajedničkom cilju  stvaranja bolje budućnosti za generacije koje dolaze.“

Čestitkama se pridružila predsjednice Skupštine Ifeta Radončić: Ovaj praznik je prilika da se jedinstvo i pozitivna klima među Bošnjacima i svim narodima u Sandžaku prikažu u najboljem svjetlu. Bošnjačka nacionalna zastava danas predstavlja ukras na svim nacionalnim i državnim institucijama u gradovima gdje žive pripadnici bošnjačkog naroda.

Tim povodom Fakultet za islamske studije organizirao tribinu na temu:“Bajrak Sandžaka“ a govornici su akademik Muamer Zukorlić i akademik Šerbo Rastoder, a koja počinje u 20 sati i 15 minuta. Prigodnim kulturnoumjetničkim programom smotre bošnjačkih narodnih igara Bošnjačko nacionalno vijeće će obilježiti ovaj dan. Program će se u 20h održati kod Sebilja.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina. U prostorijama i na zgradama lokalnih organa, uz državne simbole, istaknuti su i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img