Home Rubrike Vijesti Dr. Zukorlić o obrazovanju na televiziji Kopernikus

Dr. Zukorlić o obrazovanju na televiziji Kopernikus

461


Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo dr. Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Srbija on line” na televiziji Kopernikus. Dr. Zukorlić tom prilkom govorio te promjjeni svijesti kroz reformu obrazovanja. Istakao da zakoni nisu sveto slovo i da se oni mogu mijenjati.

“Postoje neki problemi zakonima ali je problem u ljudskom faktoru, zato sam ja deligirao ideju obnove svijesti, obnove svijesti cijelokupne nacije, vi kada imate pogrešan pristup zato sam ušao na ova vrata jer znam da niste očekivali ovo da kažem, ali kada vi imate učenika u školi nadprosječnog učenika, talentovanog koji pita učiteljicu neko pitanje iz nekog višeg razreda u većini slučajeva neće dobiti adekvatan odgovor, nego će mu se kazatai “nemoj da se praviš pametan”, prema tome vi ako se u školi ne smijete praviti pametni onda gdje će te  se praviti pametni, ja govorim o jednom problemu ovom društvu na polju ekonomije, na polju kulture kao i na svim poljima nema napredka dok ne nađemo neku novu energiju koja bi dinamizirala naš razvoj, ja sam tražijo tu energiju na sve strane ja sam je samo još našao ne iskorišteno u talentiranim ljudima kojma sječemo krila kroz naše školstvo, zato ja na ovaj način ukazujem, dakle mi moramo naći načina da ako imamo tri trake za medijokritete, dakle da jednu traku oslobodimo za genijalce, da ne nivelišemo genijalce prema medijokritetima to je ono što sada radimo.” Ističe Akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić je govorio i o obrazovanju učenika osnovnih škola, gdje je istakao da stihovi poznatih pjevačica koji se nalaze u udžbenicima pokazuje to da cjelokupno društvo nije svjesno značaja obrazovanja.

” Ne možemo posmatrati obrazovanje kao faktor koji parazitski troši budžetska sredstva a ne unosi novac u budžet i onda ma dosta im je ni to ne zaslužuju, to će te čuti među pojedinim političarima ili ne zvanično od pojednih drugih faktora, dakle obrazovanje je strateška kategorija čak sam nedavno rekao na najvšem nivou u jednom razgovoru rekao sam: ” Ako napravimo grešku u ekonomiji možemo je ispraviti za 5 godina, al ako napravimo grešku u obrazovanju 50 godina na ne spasi.” I mi sada vidite panično primećujemo demografske probleme, panično primećujemo da su nam sela prazna, panično primećujemo bijelu kugu, panično govorimo o tome kako da podstaknemo rađanje i tako dalje, sve to, svi programi, koje ćemo doneti ekomski i socijalni bez promena svijesti a nema promene svijsti bez obnove svijesti kroz mlade ljude i generacije koje dolaze jer su oni nosioci naše budućnosti, jer nas odrasle, starije gotovo je to se samo može malo prikrpiti to se ne može promijeniti, jedina šansa su nam mladi ljudi od osnovne škole od vrića pa do Univerziteta u završnici, dakle tu je nama problem mi moramo promijeniti taj pristup znači ne može se desiti greška, kao i da moramo shvatiti obrazovanje kao mjeru značaja za našu budućnost.” Kazao je Zukorlić.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić

Previous articleDr. Ferid Bulić na skupu u Sofiji: Tolerancija na Zapadnom Balkanu – ključ Evrope
Next articleDržavni sekretar u Ministarstvu građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Edin Zećirović sa delegacijom iz Turske obišao put Sjenica-Novi Pazar