Home Vijesti Dr. Ferid Bulić na skupu u Sofiji: Tolerancija na Zapadnom Balkanu –...

Dr. Ferid Bulić na skupu u Sofiji: Tolerancija na Zapadnom Balkanu – ključ Evrope

503
0

Dana 10. maja 2018. godine delegacija predstavnika Vlade Republike Srbije predvođena dr. Feridom Bulićem, zamjenikom direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije, učestvovala je na skupu u organizaciji Evropske unije pod naslovom „Tolerancija na Zapadnom Balkanu, ključ Evrope“.

Na skupu su učestvovali predstavnici država članica Evropske Unije, predstavnici država Zapadnog Balkana, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i predstavnici vjerskih zajednica.

Skup je otvorila predsjedavajući ministar Evropske Unije Ljiljana Pavlov, a Republiku Srbiju je pored dr. Bulića predstavljao i dr. Marko Nikolić.

Dr. Ferid Bulić je u svom izlaganju govorio o vrijednostima Evropske Unije, stanju vjerskih i ljudskih prava u Srbiji, posebno ističući da je neophodna uspostava međureligijskog dijaloga na međunarodnom, regionalnom i unutrašnjem nivou sa ciljem stvaranja pretpostavki za unaprjeđenje odnosa i saradnju država u regionu.

„Država nastoji da sa vjerskim zajednicama otkloni štetu nanijetu od strane komunističkog režima kroz restituciju, vraćanje vjerskog obrazovanja u državni sistem, afirmisanje slobode vjeroispovijedanja, očuvanje identiteta i kulture vjerskih zajednica, uvažavanje njihove uloge u procesu demokratizacije društva i ‘preobražaja pojedinca’ u funkciju društvenog napretka i vrijednosne integracije“. – zaključio je dr. Bulić.

Na marginama skupa delegacija Republike Srbije održala je niz sastanaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta g. Andrej Kovačevim i g. Asimom Ademovim, Ambasadorom Republike Srbije u Bugarskoj g. Vladimirom Ćurgusom i dr.

(SANA)