Home Vijesti Mervan Mehmedović položio hifz pred komisijom Mešihata IZ-e u Srbiji

Mervan Mehmedović položio hifz pred komisijom Mešihata IZ-e u Srbiji

1084
0

Mladi su snaga ovog društva, ujedno i njegovi najveći reformatori. Novi Pazar kao grad mladosti iz godine u godinu posjeduje sve više mladih čuvara Allahove Knjige. Učenik 4. godine Ekonomsko – trgovinske škole Mervan Mehmedović danas je položio hifz pred komisijom Mešihata IZ-e u Srbiji, pod mentorstvom muhafiza hfz Farisa ef. Dautovića. Članovi komisije oduševljeni mladićem, ističu za dvije i po godine naučio harfove i Allahovu Knjigu napamet.

“To je još jedan biser Škole Kur’ana Časnog. Za nešto više od dvije godine naučio je Kur’an i odmah što je naučio prijavio se komisiji za polaganje hifza, što je rijetkost, jer imamo slučaj da pojedini polaznici završe hifz pred svojim muhafizima, pa čekaju po nekoliko mjeseci, pa čak i godinu dana da se spreme za komisiju”, ističe hfz Irfan ef. Malić.

“Što više to svijetlo bude zastupljenije kod nas, svima će biti bolje, svi ćemo biti sretniji, ljepše ćemo se osjećati i zadovoljniji ćemo biti. Ono što mene posebno dojmi jeste da ovo nije učenik Medrese, već je učenik druge svjetovne škole i on je zaista primjer našoj omladini kakva treba da bude i po pitanju izgleda i po pitanju ponašanja, morala, kvaliteta i intelektualne sposobnosti. Sve je više takvih pojedinaca koji našem društvu daju ljepšu sliku”, ističe muftija sandžački hfz Abdurrahman ef. Kujević.

Mervanov muhafiz hfz Faris ef. Dautović o svom polazniku govorio je samo najljepše. Iako je nježnije konstitucije, on je planina, ističe Dautović.

“Meni je pripala čast da mu budem muhafiz koji ga je pripremao za komisiju. Brat Mervan je ovako nježne konstitucije, međutim on je planina. Kao što je rekao Poslanik, s.a.w.s. za jednog od ashaba koji je imao ovako mršave potkolenice: ” Tako mi Allaha ova potkoljenica je kod Gospodara teža nego brdo Uhud”. Ja se nadam da je on kod Allaha na visokom stepenu”, navodi muhafiz Faris ef. Dautović. 

A mladi Mervan pod utiskom i emocijama, uspio je pred kamerama poručiti mladima ovog grada da je najljepše mjesto u kojem mogu biti Škola Kur’ana Časnog.

“Zahvala pripada Mešihatu koji je omogućio da komisija bude tu i da proučimo Kur’an za osam dana pred muhafizima. Hvala i svim profesorima Škole Kur’ana Časnog koji su uložili svoj trud da bismo došli do ovog uspjeha. Želim poručiti mladima ovog grada da se što više druže sa Kur’anom, da se upišu u Školu Kur’ana Časnog, jer ne postoji bolje mjesto na dunjaluku”, kaže mladi Mervan Mehmedović.

Mervan Mehmedović će ispred Škole Kur’ana Časnog učestvovati na svjetskom takmičenju učača Kur’ana u Istanbulu u kategoriji hifza cijelog Kur’ana.

Resulullah, s.a.w.s. je rekao: “Doći ce onaj ko se stalno družio sa Kur’anom, tj. hafiz na Sudnjem danu, pa će Kur’an reći: ’Allahu, počasti ga!’ Tada će mu se staviti na glavu kruna dostojanstvenosti. Kur’an će reći: ’Allahu, povećaj mu!’ Tada će mu se obući ogrtač dostojanstvenosti. Kur’an će reći: ’Allahu, budi zadovoljan s njim!’, pa će biti zadovoljan. Potom će se reći: ’Uči i uzdiži se!’ A sa svakim proučenim ajetom biće podignut za jedan stepen više.”

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA