Nova vaktija za predstojeći ramazan usklađena sa novim takvimskim podacima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Obrzirom na reviziju takvimskih podataka koju je sprovela posebna komisija pri Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Mešihat islamske zajednice obaveštava vjernike da je vaktija za predstojeći ramazan usklađena sa novim takvimskim podacima. Preciznom analizom podataka došlo je do promjena u vremenskim razlikama između muftijstava i pojedinačnih gradova, koje variraju u zavisnosti od mjeseca u godini, ali i namaskog vakta.
Zbog te višeslojne analize parametara doći će i do promjene u nastupanju namaskih vremena na prostoru Sandžaka, a samim tim i nastupanja imsaka, iftara i teravih-namaza. Shodno tome, na osnovu uredbe Mešihata Islamske zajednice, obavještavamo vjernike da će jedina važeća ramazanska vaktija biti ona u izdanju „El-Kelimeh“, izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice, koja sadrži ažurirane takvimske podatke.

Istovremeno, Mešihat islamske zajednice upozorava džematlije da sve vaktije koje su protivpravno štampane u privatnoj režiji, a sadrže zastarjele takvimske podatke, su netačne, a samim tim i nevažeće, a postupanjem po njima postači ulaze u rizik da sufuraju i da se iftare u pogrešno vrijeme.

Vaktije Islamske zajednice bit će dostupne od sutra u svim džamijama.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img