Home Vijesti Najava manifestacija povodom Dana bosnjačke nacionalne zastave

Najava manifestacija povodom Dana bosnjačke nacionalne zastave

274
0

No automatic alt text available.

Povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave upriličit će se brojne manifestacije u gradovima Sandžaka i dijaspore. U petak 11. maja u prostorijama amfiteatra FIS-a, u Novom Pazaru sa početkom od 20:15h održaće se tribina na temu: “Bajrak Sandžaka”, na kojoj će uvodničari biti akademik muftija Muamer Zukorlić i akademik Šerbo Rastored. Istog dana u Beču u džematu Et-Taqwa sa početkom u 19 časova održaće se promocija udžbenika “Bosanski jezik”, autora prof. dr. Jahje Fehratovića. Pored autora, na promociji će govoriti i hfz mr. Abdulmedžid Sijamhodžić.

U subotu, 12. maja u Plavu u Domu kulture sa početkom od 18 časova upriličit će se tribina na temu: “Bajrak Sandžaka”, na kojoj će uvodiničari biti muftija sandžački hfz. Abdurhman ef. Kujevic, prof. Hazbija Kalač i prof. Maksut Mahmutović. Istog dana u Frankfurtu u džematu Gazi Isa – beg sa početkom od 19 časova održaće se tribina na temu: “Dan zastave – Bajrak slobode”, na kojoj će uvodničari biti dr. Harun Crnovršanin, hfz. dr. Hilmija ef. Redžić i prof. Edin Đerlek.

Predsjednik BKZ prof. dr. Admir Muratović pozvao je sve Bošnjake u Sandžaku i širom dijaspore da i ovaj veliki blagdan obilježe pokazajući da su ponosni na ono što jesu.

“Pozivamo sve Bošnjake i ljude dobre volje da u petak, 11-tog, u 20:15 časova budu u amfiteatru FIS-a te se na taj način prisjete ovog velikog blagdana, iznova osvježe svoj odnos prema nacionalnom bajraku i na taj način svijetu pokažemo i dokažemo, a i sebi da smo ponosni na ono što jesmo,  da smo čuvari našeg identiteta”, ističe Muratović. 

Dan Bošnjačke nacionalne zastave od 2005. godine je uvršten u zvanične praznike Bošnjaka u Srbiji. Obilježava se 11. maja, na dan kada je, 1991. godine u Novom Pazaru, osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka).

SANA – Hamza Škrijelj