Home Vijesti Usvojen novi Poslovnik – Pokušaj ograničavanja djelovanja SPP-a

Usvojen novi Poslovnik – Pokušaj ograničavanja djelovanja SPP-a

323
0

U sali Doma omladine održava se treća sjednica Skupštine grada Novog Pazara. Prva tačka o kojoj su odbornici raspravljali jeste izmjena rada Poslovnika Skupštine Grada Novog Pazara.

Odbornik Stranke pravde i pomirenja dr. Admir Muratović kazao da je pravni tim stranke napravio detaljnu analizu prijedloga novog Poslovnika. On je kazao da je suština izmjene član 102. predlaganje dnevnog reda i 107. novčane sankcije, čime se pokušavaju onemogućiti odbornici SPP-a da delegiraju stvarne probleme građana. “Ovo je veoma visoko priznanje svim odbornicima mog odborničkog kluba, ovim pokazujete da nemate kapaciteta da izdržite argumentiranu raspravu, i svi će znati da je to glavni razlog. Mi ćemo kao odbornički klub naći načina da odgovorimo ovom izazovu, a ubrzo ćete se vi pokajati za ovo što ćete danas izglasati.”

Odbornik dr.Mustafa Fetić je rekao da je pred njima važan akt koji regulira rad same Skupštine, a to znači da bi ovaj akt trebao biti od koristi građana. Intencija donošenja akta nije najplementitija, dodao je, te istakao da se ovim aktom vidno ograničava rad opozicije, ovim se pokušava ograničiti stav opozicije. Donošenje ovakvog poslovnika je loš znak i predstavlja utisak slabosti, kazao je Fetić.

Odbornik Edin Zećirović kazao da mu je drago da se ovo desilo jer lokalna vlast ovakvim potezom pokazala svoju slabost, ali i potvrdu kontinuiranog rada SPP-a. U cilju objašnjenja prijeoga Poslovnika, osvrnuo se na član 48 da je ranije odbornik mogao postaviti pitanje, a u novom Poslovniku to pravo više neće odbornici moći već 72h ranije pismeno dostaviti. Osim toga vršio je paralele starog i prijedloga novog Poslovnika, gdje se dosta stavki u novom Poslovniku zabranjuju.

Odbornica Misala Pramenković je kazala da se slaže sa prethodnicima svoje poslaničke grupe, kluba SPP-a. Ona je ukazala da je jako često vladajuća koalicija kršila Poslovnik. Dodala i da se na ovaj način želi onemogućnosti opoziciona efikasnost koja se očitovala kroz direktan rad sa građanima i njihove probleme a koje su kroz dopune i odbornička pitanja nastojali riješiti.

Odbornica dr. Amela Lukač-Zoranić je u svom obraćanju rekla da SPP danas predstavlja osam amandmana.

Nakon predstavljanja amandmana, za riječ se javio odbornik SDP-a Muamer Bačevac, koji se zahvalio dr.Lukač-Zoranić na analiziranju Poslovnika kroz amandmane. Šta donosi novi Poslovnik? On je rekao da ništa ne donosi drastično, pravo govora i pravo na mišljenje ostaje. U novom Poslovniku morat će se dva sata prije Skupštine predati u pismenom putu prijedlog i dopuna dnevnom redu. Bačevac istakao da to nije ništa senzacionalno i da se to radi u svakoj Skupštini. Što se tiče kaznenih odredbi one su postojale i prije, ovdje su samo konkretizirane, ranije se nisu toliko primjenjivale, možda neće ni u potpunosti biti primjenjene i u narednih sjednica.

Odbornik Nafilj Sejdović kazao je da će SDA Sandžaka podržati ovaj Poslovnik radi uspostavljanja reda.

Glasovima vladajuće većine usvojen je novi Poslovnik Skupštine Grada Novog Pazara.