UNINP Svečanom akademijom obilježio Dan Univerziteta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru organizirao je danas Svečanu akademiju i dodjelu diploma svršenim studentima povodom Dana univerziteta. 

Povodom šesnaest godina postojanja i uspješnog djelovanja čestitke uputili mnogi važni faktori iz Srbije, Bosne i Hercegovine i čitavog regiona.

Internacionalni univerzitet osnovan na pragu 21. stoljeća, s’ ponosom nosi prefiks “prvi”. Ne samo po godini osnivanja u ovom stoljeću, već i po standardu nastave, te svoje uloge u obrazovanju i izgradnji novih kadrova.

Univerzitetskom himnom “Viva academia” predstavio se Hor univerziteta.

Prisutnima se obratio rektor prof. dr. Suad Bećirović istakavši da brojke uspješnosti njegovih diplomanata svjedoče o veličini Internacionalnog univerziteta kao institucije.

“Želim se obratiti našim svršenicima. Danas ćete dobiti svoje diplome, ali tu je tek početak. Moramo uvijek biti spremni za usvajanje novih znanja i novih vještina. Vi, kao akademski građani trebate biti pozitivna razlika. Diploma je jedna vrsta dozvole i ona treba da vam pomogne da se lakše krećete u saobraćaju koji se zove vaša karijera. Vrlo često nema putokaza, pa ćete vi morati razvijati nova pravila. Zato budite inovativni, razmišljajte van standardnih okvira. Nije samo bitno da budete stručnjaci, jedna statistika – bitno je da budete inovativni, da biste ostavili nešto korisno i kasnijim generacijama. To je misija ovog univerziteta, zato je i nastao kao vakuf”, poručio je rektor Bećirović.

Za deset godina predanog rada dodijeljena su posebna priznanja zaposlenima, koja im je dodijelila generalni menadžer Internacionalnog univerziteta prof. dr. Elma Elfić Zukorlić.

Ispred uposlenika koji su dobili nagrade obratio se prof. Dragan Arlov koji je se zahvalio Internacionalnom univerzitetu, istakavši da je ponosan što je dio ove visokoškolske ustanove.

Putem video linka ovaj poseban dan čestitali su studenti IUNP-a koji se u okviru programa Erasmus plus nalaze u jednosemestralnoj razmjeni u Poljskoj na univerzitetu Zielina Gora.

Numerom “Hello Jango” još jednom se predstavio Hor univerziteta, zatim je prikazan je kolaž zanimljivosti iz studentskog projekta “Unipedija”, kao i pregled aktivnosti, uz poruka jasnu i ponosnu studenata : “Mi smo UNINP”.

Prof. dr. Refik Šećibović obratio se prisutnima, poručujući da studente očekuje svijetla budućnost.

“Vlada Republike Srbije predložila je tri člana u svoj upravni odbor, među njima i mene sa jednog od najboljih privatnih univerziteta. Nije tajna, to će vam svi reći da svi znaju šta i kako radi ovaj Univerzitet. Mi imamo mnogo neprijatelja koji su jučer pola sata morali da slušaju šta ustvari ne znaju o Internacionalnom univerzitetu. Ponosan sam na sve ono što studenti stvaraju. Ideja Univerziteta je da vam bude dobro, da pored učenja imate prilike raditi i šta volite. Neće se nešto promijeniti dok ga sami ne promijenite. E, pa muftija Zukorlić i ja smo promijenili nešto, ovaj Univerzitet biće najbolji. Zato vam poručujem da biti dobar nije samo individualna stvar, jer svaki uspjeh vaš uspjeh je i ovog univerziteta. Želim vam još mnogo uspjeha”, ističe član nacionalnog tijela za akreditaciju prof. dr. Refik Šećibović.

A čovjek koji je sebe ugradio u temelje Internacionalnog univerziteta, koji i dan danas kao roditelj čuva, obratio se prisutnima.
U svom obraćanju narodni poslanik i predsjednik Odbora za obrazovanje muftija dr. Muamer Zukorlić istakao je da ovaj univerzitet predstavlja bajrak našeg puta u budućnost.

“Prvih šetst godina ste nastajali i razvijali se, a zadnjih deset godina ste prkosno opstajali dokazajući da vrijedite. Zašto ste se morali braniti i od koga? Nije vam se moglo oprostiti što ste odlučili da budete drugačiji, a ne dio internog propadanja cjelokupnog društva koga, nažalost, veći dio sistema akademske zajednice vrlo često i pomaže. Nije vam se moglo oprostiti što ste kazali da podižete Univerzitet za budućnost, što ste povukli crtu između vas i svih onih anomalija kod kojih imamo profesora univerziteta koji su centar tog svijeta i njima podređene studente, gdje postoje zbog profesora, a ne zbog studenata. Vi to niste prihvatili. I imati takvu budućnost, razviti svoj bajrak, pogotovu sa periferije koja prije ovoga nije imala svoj Univerzitet, oni vam to nisu mogli oprostiti. Zato ste zadnjih deset godina morali ploviti uzvodno nemirnim vodama, ali vi koji ste se odlučili na taj put morali ste dokazati da možete i nemoguće i uspjeli ste, zato vam izražavam svoje veliko poštovanje. Zato su oni koji su vas opstruisali odlaze, smijenjeni su sa pozicija Akreditacione komisije i neće više imati priliku da opstruišu više nikoga. Vi ste pobjednici”, poručio je akademik Zukorlić.

“Podići čovjeka je najveća stvar i uspjeh, a dati mu obrazovanje znači naučiti ga kako biti dostojanstven i slobodan. Ono što mi se posebno dojmi ovdje jeste što kadar ne uči studente da prikupe što više informacija, već da nauče da misle, probuditi u studentu ambiciju, zdravu i veliku, probuditi mu snove da kada završi pretvori to u stvarnost. To je ovaj Univerzitet”, dodaje akademik muftija Zukorlić.

“Sa ovog univerziteta izlaze lokomotive, vagona imamo na svakom ćošku. U tom duhu svim diplomcima, njihovim porodicama, profesorima i upravi od srca čestitam. Nastavite da gajite prave i univerzalne vrijednosti osvijetljene znanjem i vještinama koji su ovom društvu itekako potrebni”, kazao je dr. Zukorlić.

Hor univerziteta izveo je i himnu Internacionalnog univerziteta, nakon čega je uslijedio dio svečanog uručenja diploma svršenicima studija.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img