Home Rubrike Vijesti Šef odborničkog kluba SPP-a prokomentarisao predstojeću Skupštinu grada Novog Pazara

Šef odborničkog kluba SPP-a prokomentarisao predstojeću Skupštinu grada Novog Pazara

514
0

Za ponedjeljak zakazana treća redovna sjednica Skupštine grada Novog Pazara, na kojoj će se razmatrati o 28. tačaka dnevnog reda.

Šef odborničkog kluba prof. dr. Jahja Fehratović je prokomentarisao tačke dnevnog reda ističući da se kroz njih vidi panika vladajuće koalicije i da su za ovu Skupštinu kao posebnu tačku dnevnog reda predložili novi pravilnik o radu Skupštine grada Novog Pazara.

„Mi smo ponosni što je taj pravilnik pripreman samo da bi se opozicija ućutkala, jer ako ste mogli imali uvid u cjelokupnu sadržinu tog pravilnika, sav je napravljen da onemogući opoziciju tj. u ovom slučaju SPP-a, naš odbornički klub da delegira suštinska pitanja za opstanak, život i razvoj grada Novoga Pazara. Konkretno nekoliko  je vrlo prblematičnih stavki u ovome pravilniku.“ ističe prof. dr. Jahja Fehratović

On dodaje da se novim pravilnikom ugrožavaju medijske slobode i parvo građana na informisanost obzirom da je predviđeno da se mediji mogu iskuljučiti iz rada Skupštine.

„Ovim pravilnikom rade tako da onemoguće opoziciju da iznose sve te detalje ili da nam umanje prostor djelovanja. Hvala Bogu naši odbornici su prekaljeni borci, naši odbornici imaju dovoljno iskustva, vještine, znanja i umijeća da i ovom izazovu doskoče i naravno da ćemo mi tražiti zakonsko utemeljemnje ovog pravilnika.“

Dr. Fehratović podsjetio i na zloupotrebu budžeta za 2016. godinu i na 16 prijava protiv čelnih ljudi grada koje je tužilštvu podnijela Državna revizorka institucija.

„Također mogli ste vidjeti da jedan od prijedloga za ovu sjednicu jeste i traženje nove revizorske agencije koja će praviti reviziju budžeta za 2017. godinu, a ja podsjećam da je prethodna revizija za 2016. godinu iznjedrila 16. prijava, 11 prekršajnih i 5 krivičnih protiv onih koji su korisnici budžeta.“

Na Dnevnom redu naćiće se i izvještaji o radu javnih ustanova čiji je osnivač grad Novi Pazar kao i promjena i dopuna dijela Plana generalne regulacije za dio centra naseljenog mjesta Grada Novog Pazara koji obuhvata nekoliko naselja.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

 

Previous articleOŠ “Milosav Stiković” u Prijepolju upisaće manje prvaka nego prošle godine
Next articleProsvjetari traže veće plate, Vučić obećao veće plate i penzije