OŠ “Milosav Stiković” u Prijepolju upisaće manje prvaka nego prošle godine

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Testiranje učenika, budućih prvaka koje se obavlja u aprilu i maju ima posebno mjesto u okviru kako procjene tako i pripreme budućih prvaka za đačko doba.

Psiholozi, pedagozi i logopedi kao stručna lica procjenjuju sve sposobnosti budućeg učenika.

„Da bi dijete moglo da krene u 1. razred potrebno je da postigne određeni nivo intelektualne, fizičke a također i socijalne zrelosti, na osnovu toga se praktično vrši njihova psihofizička provjera, odgovarajućim adekvatnim testovima koji su prilagođeni za djecu tog uzrasta.“ ističe Tanja Tripković

Direktorka ove obrazovne ustanove kaže da se testiranje u školi sa dugogodišnjom tradicijom obavlja veoma uspješno uz stručnu ocjenu na visokom nivou, rad sa logopedom također ima dobre rezultate konkretno u okviru testiranja budućih prvaka.

„Ono što je važno je da djeca prije upisa u školu onose ljekarska uvjereenja koja dokazuju stepen njihove fizičke zrelosti a isto tako prolaze i logopedske preglede na osnovu kojih logoped određuje da li je potrrebno da imaju neki dalji tretman ili ne.“

U osnovnu školu Milosav Stiković naredne školske godine poći će 56 prvaka što je gotovo duplo manje u odnosu na prethodnu školsku godinu. Svakako treba napomenuti da ova škola broji ukupno  629 učenika koji nastavu pohađaju u matičnoj školi na Kolovratu i u izdvojenom odjeljenju u Rataskoj, prema jasnim kriterijumima i odlukom Ministarstva prosvete 91 učenik te škole ostvarit će pravo na besplatne udžbenike za školsku 2018. – 2019. godinu.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Izvor: TV5 Užice

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img