Sandžak TV podržala akciju “Pet minuta gromoglasne tišine”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Podržavajući akciju “Pet minuta gromoglasne tišine” Sandžak televizija je od 11.55 do 12 sati na Dan slobode medija, prekinulaemitiranje programa, sa ciljem ukazivanja javnosti na nezadovoljavajući položaj novinara širom regiona. NUNS i “Nezavisnost” su povodom Dana slobode medija ukazali da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara.

“Svedoci smo, medjutim, da je vlast sebi dozvolila da se utvrdjivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja. Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda”, naveli su NUNS i “Nezavisnost”.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurisane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju.

Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava 3. maja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Namibiji. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN-a 1993. godine, a na taj dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu štampe i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.

Sloboda medija je, kako se procjenjuje širom svijeta danas na najnižem nivou u poslednjih 13 godina.

Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti.

Na ljestvici se Srbija nalazi na 66. mjestu, Hrvatska je na 74. mestu, Slovenija na 37. ispred Srbije nalazi se BiH koja zauzima 62. mjesto.

Od lokalnih televizija u Novom Pazaru ovu akciju podržala je jedino Sandžak televizija, dok su neki mediji poput „Radija sto plus“  podržali akciju.

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img