Izmjene zakona o upravi i lokalnoj samoupravi uskoro pred narodnim poslanicima

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Uskoro građani sudjeluju u donošenju odluka budžeta općina, staće se na kraj predsjednicima općina i broju zamjenika, ali ovo su samo neke od novina koje donose izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi, koje je nedavno usvojila Vlada, a uskoro će se naći pred poslanicima. Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, smatra da će se ovim izmenama omogućiti bolja primena instituta neposredne demokratije i veće uključivanje građana u donošenje odluka koje su važne za njihove zajednice.

Općine i neki gradovi poput Pirota, Bečeja, Loznice, Vranja, Pančeva, Ruma primjenili su novi model konsultacije sa građanima.

Cilj ovih izmjena jeste da se budžetska sredstva usmjere u pravom smjeru te da se radi u službi građana. Sada su predviđeni:  obavezan izbor Saveta mesne zajednice, utvrđivanje njegove nadležnosti, uvode se osnovi za raspuštanje Saveta, nadzor opštine nad radom i aktima i ovlašćenja prema mesnim zajednicama.

Broj članova opštinskog veća, koje skupština opštine bira na predlog predsednika opštine, po važećem zakonu, ne može biti veći od 11.

– Lokalne samouprave su u praksi uvek koristile mogućnost i na ova mesta postavljale maksimalan broj koji zakon dozvoljava – kaže Ružić. – Tako ste imali opštinu od 15.000 stanovnika koja ima 11 pomoćnika predsednika opštine. Novim rešenjem će se doprineti većoj operativnosti lokalnih samouprava. Takođe se uvodi obaveza jedinica lokalne samouprave da u okviru svojih nadležnosti prati proces evropskih integracija Srbije.

Foto: Urban City

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img