Ispraćena 506. generacija maturantice u Rožajama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ženska Medresa Gazi Isa-beg organizirala svečanu akademiju 506. generacije maturanata u Rožajama u Domu Kulture. Na svečanosti prisustvovali najviši zvaničnici Islamske zajednice u Srbiji.

Tim povodom obratio se v.d. muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je istakao važnost znanja i vrijednosti, kazavši:”Muhammed a.s. gdje god bi se pojavio otvarao je kuće znanja, a prva od tih kuća bila je Medresa, koja je zapravo značila kuća svjetlosti. Medresa je mjesto gdje se uči ders i stiče znanje.” On je kazao da je Medina mjesto na kojem se počelo širiti znanje, jer dodaje da riječ medina znači civilizacija. “Poučeni Poslanikovim radom, ashabi gdje god da su se nastanjivali prvo su osnivali medrese. Od kada postoje muslimani na ovim prostorima, postoji i medresa – dodao je hfz. Kujević.

Prigodan sadržaj, učenje Kur’ana i ilahija obilježilo je ovu generaciju. Obratio se i direkto, dr. Rešad ef. Plojović, koji je pohvalio učenice Medrese istakavši da su pametne i mudre, i vrlo uspješne u obrazovanju. Kazao je da su učiteljice i nastavnice imale težak emanet koji je danas rezultirao još jednom uspješnom generacijom.”Nije slučajno da i u Novom Pazaru i Rožaju ove proljetne dane provodimo ispraćajući generacije, svi maturanti lijepo izgledaju i lijepo ih je vidjeti, ali su ovi naši maturanti i maturantice zaista posebne. Jedan pojedinac, jedinka, grupa, zajednica jedan narod uspješan je kroz dvije stvari:kroz vjeru i kroz znanje.” Direktor dr. Plojović završio je govor zahvaljujući se Allahu dž.š. na ovakvoj blagodati i uspjehu.

SANA -DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img