Home Vijesti U okviru Festivala knjige održana poetska radio-drama “Dobre vode”

U okviru Festivala knjige održana poetska radio-drama “Dobre vode”

322
0

U okviru Festivala knjige koji se, u organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru održava na trgu Gazi Isa-bega prisutni su imali prilike uživati u poetskoj radio-drami “Dobre vode”, po stihovima Ćamila Sijarića, a prema scenariju i režiji Mirsada Rastodera. Ova poetska drama urađena je po formi razgovora nekolicine planinara koji su se radi predaha i teferiča zatekli pored izvora “Dobra voda”. Inspirisani ljepotom prirode spontano se poigravaju poznatim im stihovima, te kroz njih otkrivaju simfoniju života, jezika i mudrosti. Prof. dr. Jahja Fehratović, komentirajući ovu poetsku radio-dramu, te poeziju Ćamila Sijarića istakao je da ona oslikava mudrost u pisanju. Fehratović je čestitao gospodinu Rastoderu na, kako kaže, jako dobro odrađenom poslu.

Gospodin Mirsad Rastoder ističe da je oduševljen time što je u Novom Pazaru upoznao mnoge mlade ljude koji, kako kaže, jako zrelo govore o književnosti.

“Pisci su vam kao djeca, s’ toga mi moramo biti pažljiviji, kako bi oni bili snažniji i veći, a na svemu tome što oni naprave i mi rastemo kao narod, kao grad, kao mahala. Mi želimo da i mladi stasavaju i vrlo sam oduševljen kada sam čuo kako mladi ovdje zrelo govore o književnosti da je to nevjerovatno”, ističe Rastoder.

ističe da je Bihor dao mnogo etabliranih umjetnika i naučnika, te dodaje da je Mirsad Rastoder učinio mnogo za bihorski kraj kada je očuvanje i njegovanje kulture i umjetnosti u pitanju.

“Mirsad Rastoder je stožer kulture u Bihoru, koji je zaista dao mnogo etabliranih umjetnika i naučnika, ali je trebalo sve to okupiti. Mirsad je to uradio. Rijetki su na Balkanu kulturni radnici kakav je Mirsad Rastoder i meni je drago što je došao u Novi Pazar”, navodi Enes Halilović.

Festival knjige počeo je jučer, a trajaće do 29. aprila.

 

SANA – Hamza Škrijelj

Foto – Enver Đondić