Otvoren 11. Festival knjige – IUNP

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U srcu Novog Pazara, na trgu Gazi Isa bega, otvoren je 11. Festival knjige, koji tradiocionalno organizira Internacionalni Univerzitet.

Festival otvorio dekan filološkog Departmana na Internacionalnom univerzitetu, prof. dr. Jahja Fehratović koji je tom prilikom istakao da svaki čovjek od početka pa do kraja svog života piše svoju knjigu, knjigu svojih djela i da je zato knjiga nešto što je najsvetije što postoji.

“Posebno sam obradovan i sretan da ovaj 11. Festival knjiga u organizaciji Internacionalnog univerziteta ovdje u centru Novoga Pazara, na čvorištu kultura i civilizacija, danas otvaramo, i da su sa nama prisutni naši prijatelji iz Beograda, iz Podgorice i biće sutra i narednih dana sa nama i naši prijatelji hrvati iz ove države, iz Subotice, dakle u pravom smislu riječi internacionalna garnitura, jer je knjiga nešto što pobjeđuje sve, knjiga je nešto što nadilazi sve drugo i knjiga je tu da bismo se upoznavali, razumijevali i da bismo saznali ono što nam nedostaje.” ističe prof. dr. Jahja Fehratović

Više od deceniju, Internacionalni unierzitet poklanja gradu ne samo festival nego i veliki broj značajnih promocija među kojima je i promocija knjige „Parta od papira“ autora Zehnije Bulića.

“Danas sam zadovoljan ovom promocijom i što je baš ova manifestacija kulture i knjige u okviru Internacionalnog univerziteta, započela upravo promocijom ovog mog romana, koji kako rekoše recenzenti tretira nekoliko idejnih slojeva, prije svega majčinstvo, prijateljstvo, ljubav i ljubomoru.” kazao autor djela “Parta od od papira”

Na ovom festivalu učestvuju brojne izdavačke kuće, kao što su „El Kelimeh“, izdavačka kuća „Klio“ kao i izdavačka kuća „Hera edu“
Predstavnici izdavačkih kuća ističu da posjećenost ovom festivalu raste iz godine u godinu.

“Čovjek ima priliku da dođe ovjde, pogleda knjige i malo detaljnije izabere nešto što će da čita i da jednostavno nađe ono što želi. Radujemo se što smo ponovo u Pazaru da se družimo sa ovim ljudima. Iz nekog iskustva mogu da kažem da novopazarci i ne samo novopazarci jer ja pokrivam ovaj naš ovdje teren, čitaju jako puno, bilo da je to obavezna literatura školska ili neobavezna.” ističu predstavnici izdavačkih kuća.

Posetioci zadovoljni ističu da im je ovaj festival omiljeno mjesto i da uvijek nađu knjige koje su im potrebne.

“Ovo je čast i privilegija za naš grad jer smo u mogućnosti prirediti ovakav Festival, ja bih iskoristio priliku da pozovem naše mališane pa i moj uzrast i starije, da posjete Festival knjige ako su u prilici i siguran sam da že naći nešto za svoj izbor.” ističe posjetilac.

Tokom Festivala knjige biće upriličene promocije eminentnih pisaca i predstavljanja veoma značajnih knjiga.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Foto: Edin Bačevac

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img