Dekani islamskih fakulteta u posjeti Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvođena direktorom Uprave za obrazovanje i nauku, Ibrahimom Begovićem boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Fakultetu za islamske studije.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je delegaciju Rijaseta koju su činili dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Halil Mehtić, dekan Islamkog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić, te dekan Fakuleta za islamske studije prof. dr. Enver Gicić, kao i prodekani ovih fakulteta. Sastanku je prisustvovao i dr. Ekrem Tucaković – stručni saradnik u odjelu za visoko obrazovanje i nauku Rijaseta.

Ovom prilikom Muftija se zahvalio gostima na posjeti i upoznao ih sa odgojno-obrazovnim procesima u ustanovama IZ-e u Srbiji sa posebnim osvrtom na Fakultet za islamske studije, poručivši da ga raduje da Islamska zajednica u BiH posebnu pažnju posvećuje visokom obrazovanju.

“Mi se kao zajednica ponosimo visokim islamskim obrazovanjem. Ta četiri fakulteta koja mi imamo u okviru islamske zajednice su urnek i ponos, a sa njima se ne mogu poistovjećivati bilo koji drugi fakulteti”, rekao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić. 

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović navodi da je posjeta Fakultetu za islamske studije dovoljan pokazatelj spremnosti da sva četiri spomenuta funkcioniraju zajedno ka još većim uspjesima.

“Sa zadovoljstvom smo organizirali ovaj susret u Novom Pazaru, što je pokazatelj da jako respektujemo Fakultet za islamske studije kao najmlađi od spomenuta četiri fakulteta, te da smo spremni da zajedno djelujemo i sarađujemo  na putu podizanja kvaliteta”, ističe direktor Uprave za obrazovanje i nauku Ibrahim Begović.

Iako je zadovoljan svim onim što Fakultet za islamske studije posjeduje, te onim šta je do sada ostvario, prodekan FIS-a dr. Admir Muratović siguran je da uvijek može bolje, da se standardi uvijek mogu podići za još stepenicu više.

“Naš fakultet i sve druge fakultete u narednom periodu očekuje još više rada na polju podizanja standarda. Ne mogu kazati da nismo zadovoljni, ali također trebamo znati da ne postoji stvar koja ne može biti bolja nego što jeste. Zahvaljujemo se Islamskoj zajednici, muftiji dr. Dudiću koji je pokrovitelj ovih susreta. Reisul ulemi također, koji se oduvijek i zalagao da do ovih susreta dođe”, poručuje prodekan FIS-a dr. Admir Muratović.

Dekan Islamkog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Fuad Sedić oduševljen svim što je vidio na FIS-u zahvalio se domaćinu na divnom dočeku i poželio još više uspjeha u narednom periodu.

“Mnogo mi je drago da vidim ovaj napredak, ja sam lično oduševljen zdanjem FIS-a, te svim onim što sam vidio u Novom Pazaru. Kao i u Bosni, tako i ovdje Islamska zajednica nosi većinu aktivnosti. Ja od srca želim svima veliki napredak i berićet”, kaže prof. dr. Fuad Sedić.

Cilj ovih susreta je rad na poboljšanju standarda visokoškolskih ustanova, te podizanje kvaliteta kada su studije islamskih nauka u pitanju, uz poruku da se skupa može postići više.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img