Protest mještana Gornje Pešteri, traže asfaltiranje puta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Mještani sela Gornje Pešteri organizirali su miran protestni skup u znak nezadovoljstva putnom mrežom.

Desetine mješetana na kratko su blokirali putni pravac prema selu Ugao uz poruku da je ovo samo početak i da neće stati na tome. Navode da su sanaciju puteva tražili kako od lokalnih vlasti tako i od ministarstva saobraćaja.

“Naime, ovdje su dvije mjesne zajednice, Karajukica Bunari i Rasno, 15 sela, oko 4000 stanovnika koji žive bez puteva sa ložom elektro mrežom, osnovni cilj ovog protesta jeste to da tražimo od države da nam uradi asfaltni put, jer ako nastavimo ovim putem, naći ćemo put ka EU a peđterska sela će biti opustošena.”

Jedan od mještana istakao da je sramota u 21. vijeku satima voziti po kaldrmi da bi se došlo do pojedinih sela na Pešteri.

“Mi ovde na Pešteri proizvodimo zdravu hranu, mi moramo tu hranu da proizvedemo širom Evrope, nas to nije sramota, i dobro meso i dobro mlijeko i dobar sir i sve to što radimo, ali ne možemo da živimo više ovako, bez asfaltiranih puteva.”

Prosvjetni radnici kažu da je ovo jedan od načina da zadrže omladinu da ovdje ostane.

“Sa svih strana od Karajukića, 10 km do Rasna, 10 km do Sjenice, 10 km prema svim kracima i mi smo kao slijepo crijevo. Mi tražimo da nam se asfaltira put, jer ovdje su se nekad po 3-4 autobusa išla i takmičila se ko će ovu liniju da uzme, danas autobusa nema i ljudi se ne mogu da odu da se pregledaju za dan.”

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img