Home Vijesti Vjernici obavili Umru, stigli u Novi Pazar

Vjernici obavili Umru, stigli u Novi Pazar

759
0

 

Vjernici koji su u organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji otuputovali u Meku i Medinu, obavili su  umru te se vratili u Novi Pazar. Prepuni emocija, utisaka, žele opet otići.

Organizacija je bila stvarno mnogo dobra, mnogo mi je bilo lijepo i uvijek bih poželjela opet otići jer stvarno nema riječi – kazala je Nermina Avdović

Što se tiče organizacije to je nešto što čovjek ne može nigdje doživjeti samo ovdje kod nas. Od samog početka veoma dobro smo dočekani od strane naših studenata u Meki i Medini – kazao je Faruk Idrizović.

Vidjeli smo sve što smo trebali da vidimo, nama je bilo fenomenalno, nikad bolje, ovo samo može da se doživi. Svakom bih preporučila da dođe i da vidi, te da osjeti tu blagodat i ljepotu – kazala je Mehdija Bijorac.

U Medini nas je dočekao naš brat i student Amar Nuhanbašić koji je sve vrijeme boravka bio sa nama u Medini, što se tiče hotela u Meki i Medini bili su stvarno super, bili su nam blizu, također hrana je bila ekstra, to mogu da pohvalim– kazao je Jasmin Sinanović.

Uprava Mešihata IZ-e u Srbiji po prvi put organizirala je odlazak na umru. Profesionalna organizacija uz vodiče i hotel koji se nalazi na mjestu koje im je otvaralo puteve prema Kabi i obilasku drugih mijesta predstavljalo je za sandžačke vjernike veliku počast.

Dr. Rešad ef. Plojović, potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji je kazao:“Ne samo da su obavili propise umre u Medini već im se pružila mogućnost da vide i više od onog što se može vidjeti prilikom obavljanja Hadža, zbog gužve, sada je to bilo malo drugačije. Tako da već odmah od nas traže da se što prije organiziramo i odlazak druge grupe na umru. Razmišljamo da to bude u mjesecu Ramazanu, da se još taj ramazanski doživljaj iz Meke i Medine omogući da u njemu  uživa određeni broj naših vjernika.“

Obilazak Medine i Meke za vjernike je bilo posebno zadovoljstvo. Pomoć pri obavljanju umre pružio je student završne  godine postdiplomskih studija u Meki Haris Nuhambašić. Potom je uslijedila posjeta Arefatu,Brdu milosti, Muzdelifi, Mini, pećinama Hiri i Sevr, Univerzitetu Ummu-l-Kura u Meki te drugim mjestima. Noći su završavale uz prigodna obraćanja vodiča prof. Muhedina ef. Latifovića, te uz učenje Kur'ana od strane studenta Amara Nuhambašića.

 

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ