Urodio plodom Zukorlićev zahtjev za ukidanje kockarnica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Igrama na sreću u Srbiji uskoro bi mogao doći kraj. U skupštinsku proceduru ušao je Prijedlog Zakona o zabrani igara na sreću kojim se predlaže zatvaranje svih kockarnica, kladionica i zabranjuje organiziranje svih drugih igara na sreću.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen odzvonilo je svim igrama “u kojima se učesnicima, uz naplatu, pruža mogućnost da ostvare dobitak u novcu, stvarima, uslugama i pravima, pri čemu dobitak ili gubitak ne zavise od znanja i vještina učesnika”.

To znači da bi prestale da se organiziraju igre poput lotoa, binga, greb-greba, igara sa kuglicama, sa kockicama, sa kartama. Nestale bi i igre na automatima, ne bi više postojalo klađenje na sportske rezultate, a dani bi bili odbrojani i – igrama na sreću koje se obavljaju preko interneta, telefona, televizije, radija, SMS-a…

Predlagači ovog zakona su narodni poslanici Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović koji objašnjavaju da će ova inicijativa imati široku korist.

– Zabrana priređivanja igara na sreću je čin društvene odgovornosti usmjeren ka zaštiti građana, posebno maloljetnika i prevenciji bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Nadzor nad primjenom ovog Zakona vršio bi Sektor za mjenjačne poslove Poreske uprave, a novčanom kaznom od pet miliona dinara do 30 miliona dinara bili bi kažnjeni svi oni koji prekrše ovaj zakon.

– Postojeći zakon proizveo je mnoga štetna dejstva po građane i doveo do velikog broja oboljelih od bolesti zavisnosti, razaranja porodice i društva, povećanja stope kriminalnih radnji, a posebno negativno utiče na maloljetnike, jer su izloženi ovim opasnostima – stoji u obrazloženju ovog zakona.

Oni smatraju da je “zabrana igara na sreću jedini način da se spriječe sve ove i mnoge druge devijantnosti koje prijete da unište društvo u cjelini” i zato traže da Zakon bude donijet po hitnom postupku.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img