Home Rubrike Vijesti Bošnjački džemat u Hanoveru obilježio 25 godina postojanja

Bošnjački džemat u Hanoveru obilježio 25 godina postojanja

483

Vjerskom i kulturno – umjetničkom manifestacijom Bošnjaci Hanovera obilježili 25 godina svog postojanja.

Večer je odlomkom iz Časnog Kur’ana otvorio Muharem ef. Mešinović.

Prvi među jednakima, čovjek koji je na čelu ovog džemata već nekoliko mandata i koji je dao sav svoj imetak i vrijeme na raspolaganje potrebama ovog džemata hadži Miljhat Muslić.

U obraćanju prisutnima hadži Miljhat poručio je da je jedinstvo snaga ovog džemata.

“Nije bilo lahko svih ovih godina, ali kad pored sebe imate ovakve ljude, onda sve ide lakše. Neka nam je hairli ovaj jubilej, molim Gospodara da se uskoro radujemo još većim uspjesima”, poručio je Muslić.

Hor MIZ Hanover blokom ilahija i kasida počastio je sve prisutne.

Na ovaj datum nisu zaboravljeni ni svi oni imami koji su bili dio ovog džemata. Među njima i prvi, onda kada je džemat bio oformljen u martu 1993. – prof. dr. Mustafa Fetić.

U obraćanju prisutnima dr. Fetić je istakao da je bila čast i zadovoljstvo biti prvi među jednakima.

“Prije 25 godina i stari i mladi, roditelji i djeca odlučili su i krenuli tim korakom kako bi se obezbijedilo jednom mjesto gdje će Gospodaru padati na sedždu, čuvati svoju vjeru i tradiciju. Želim da vam se zahvalim što ste i danas kao i tog dana jedno, što ste svi skupa istrajni u jednom svetom cilju i misiji. Neki od vas tada su bili moji učenici u mektebu, a danas su roditelji, pa svoju djecu uče onome što su od nas naučili. Molim Allaha da i u narednim godinama svog postojanja ubirate plodove koje smo tada svi skupa posijali”, poručio je dr. Fetić.

Čovjek lijepog glasa, Muharem ef. Mušinović bio je jedan od imama ovog džemata.

Obraćajući se prisutnima, Muharem efendija istakao je da je na pravi način shvaćen emanet prenošenja vjere na buduća pokoljenja.

“Ovaj džemat je najbolja slika toga. Tada je posijano sjeme dobra, koje traje i dan danas. Neka Vas Allah čuva i podari puno uspjeha!”, poručio je Muharem ef. Mušinović.

“Ovaj džemat će trajati sve dok pomažemo Allahovu vjeru”, poruka je Aldin ef. Kusura. On je čovjek koji je posljednjih sedam godina na čelu ovog džemata, te glavni imam regije Niderzaksen.

“Tu gdje je neko drugi stao, ja sam nastavio. Ja sam ponosan na sve što smo uspjeli uraditi. Svako od nas može doprinijeti izgradnji Allahovih kuća. Onaj ko učini i koliko jedan pregršt zemlje u ruci da skloni Allah mu obećava kuću u Džennetu. Niko nema pravo da kaže da nije mogao učestvovati u njihovoj gradnji, makar to bio i jedan euro. Radostan sam što vas vidim večeras u ovolikom broju. Ovo je još jedna potvrda našeg djelovanja na polju dobra”, ističe Aldin ef. Kusur.

Poseban gost večeri bio je predstavnik IZBNJ mr. Amir ef. Meheljić, glavni imam medžlisa u Frankfurtu.

“Nije malo 25 godina. To je velika vremenska distanca. To govori o ozbiljnosti sviju vas koji ste svakodnevna potpora džematu u Hanoveru. Oni koji su osnovali i vi koji nosite breme postojanja ovog džemata imate osjećaj povezanosti sa maticom iz koje dolazite, ali vas molim da pripazimo na našu djecu, na buduće generacije da ne odu u stranputicu. Najbolje ćemo našu djecu sačuvati ako ih pošaljemo u džamiju. Tamo će naučiti da vole Allaha, Poslanika, vjeru. Tamo će postati pravi muslimani i neće zalutati”, rekao je Meheljić.

Mekteblije ovog džemata pripremili su posebnu izvjedbu za sve prisutne.

Nakon njih dovu je proučio prof. dr. Mustafa Fetić.

Nakon vjerskog dijela programa uslijedio je kulturno-umjetnički.

KUD Sevdah Hanover tradicionalnim igrama predstavio se prisutnima, a nakon njih uslijedio je muzički dio programa.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

Previous articleĐukanović pobijedio u prvom krugu
Next articleDan grada obilježen kroz izložbu narodne biblioteke