Šešelju deset godina zatvora, kazna već odslužena

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je drugostepenom presudom Šešelja na zatvorsku kaznu od deset godina za progon Hrvata u Vojvodini,  ali sud je priznao da period zatvorske kazne ulazi u već odsluženu.

„Na osnovu člana 1 Statuta Mehanizma i članova 5d, 5h,5i i 71 Statuza za Međunarodna krivična suda za bivšu Jugoslaviju i izriče mu osuđujuće presude po tačkama 1, 10 i 11 optužnica:

  • Za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i drugih nehumanih djela prisilnog premiještenja, kao i za zločina protiv čovječnosti, i za činjenje progona kršenja prava na bezbjednost kao zločina protiv čovječnosti u Hrtkovcima i Vojvodini izriče Šešelju kaznu od 10 godina zatvora.

Na osnovu žabe Tužiteljstva u Hagu koje je tražilo kaznu zatvora od 28 godina, odgovor Šešelja glasio je:

“Profesor Vojislav Šešelj se nikada neće više dobrovoljno vratiti u Haški tribunal zato što je skoro 12 godina proveo u pritvoru i bio na raspolaganju Haškom tribunalu. Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu zato što je nema, što je Šešelj i dokazao”, navodi se, između ostalog, u Šešeljevom odgovoru na žalbu.

Šešelj se tokom postupka pred Tribunalom branio sam, bez advokata ili “prijatelja suda”.

U februaru 2003. dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, u čijem je pritvoru bio gotovo 12 godina, do novembra 2014, kad je privremeno pušten na slobodu zbog liječenja.

Čelnik radikala nakon toga se nije ni vraćao u Hag, čak ni zbog izricanja prvostepene presude, koju je dočekao u Beogradu, prenosi Al Jazeera Balkans

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img