Dr. Fehratović u Skupštini o kladionicama u blizini obrazovnih institucija

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u svojem obraćanju u Skupštini Srbije govorio o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću.

„Kao što znate u našoj državi su igre na sreću jedna od posebnih tema koje opterećuju sve one građane koji razmišljaju o zdravom okruženju. U ime građana Novog Pazara, mi smo prije izvjesnog vremena uputili peticiju sa 10.000 potpisa nadležnim Ministarstvima, tražeći da se isključivo poštiva Zakon o igrama na sreću kada je u pitanju udaljenost ovih objekata od škola, to jest ona važeća regulativa iz člana 86 koja zahtjeva da ti objekti budu 200 metara udaljeni od škola. Naravno podnijeli smo i zakon koji će narednih sjednicama ući u proceduru o apsolutnoj zabrani svih mogućih igara na sreću, kao i nekoliko amandmana koji će s ciljem da se te takve igračnice, kladionice koje opterećuju i unazađuju naše društvo a posebno su opasne za maloljetnu populaciju, đake i učenike, izmjeste iz naših mjesta .“ istakao dr. Fehratović.

On navodi da su neke od najuspješnijih država danas u svijetu, odlučile ili još prije usvojile princip da takve vrste poslovanja mogu samo štetiti društvu, pa su SAD zabranile ili dozvolile da se samo u određenim mjestima priređuju igre na sreću, dok je Rusija u potpunosti zabranila priređivanje bilo kakvih igara na sreću, na svojoj teritoriji.

“Naše društvo je jako ugroženo ovom počašću i zato smatramo da u narednom periodu treba poduzeti što je moguće više koraka da se i trenutno važeći Zakon implementira, to jeste da se u onoj mjeri u kojoj Zakon predviđa da kladionice, kockarnici i slični objekti budu udaljeni od obrazovnih institucija poštiva, kao i da se poštivaju svi ostali članovi zakona koji su dosta restriktivni i koji bi trebali da omoguće kakvu takvu kontrolu nad ovim poslom. Naravno svjesni smo da se vrlo često ovim poslom igara na sreću, nažalost bave posebno u manjim sredinama, ljudi koji pokušavaju preko toga da naprave i političku i neku drugu moć. Tako je recimo u centru grada u Novom Pazaru na jednoj kladionici koja nije udaljena 200 metara od obrazovne institucije stavljen natpis „La Casa Nostra“ svi u ovoj državi i na cijelom svijetu znaju šta to znači i šta to sugerira a da bi situacija bila još gora, taj lokal jeste u vlasništvu bliskog rođaka jednog visokog funkcionera ove države.“ ističe dr. Fehratović.

Ovim putem je apelirao na Vladu da usvoji amandmane koji su predloženi, te apelirao na kolege narodne poslanike da kada dođe u proceduru Prijedlog Zakona o zabrani igara na sreću, isti podrže.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img