Home Rubrike Vijesti Od jula umjesto papirnih elektronski recepti

Od jula umjesto papirnih elektronski recepti

472
0

Elektronski recepti zamijenit će papirne do 30. juna u celoj Srbiji, a do kraja godine iz opticaja će potpuno biti izbačeni štampani obrasci za terapiju.  Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni – sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, i lijekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest mjeseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lijekova. Recepti se automatski izdaju za šest meseci, a na realizaciju pristižu na 30 dana. E-recept u apoteci može da se realizuje sedam dana prije i sedam dana poslije tog roka. Izabrani ljekar kroz sistem ima povratnu informaciju o realizaciji recepta, i tako može vidjeti da li se pacijent pridržava propisane terapije.

Jedan od ciljeva uvođenja e-recepta bio je da se smanje posete lekarima motivisane samo formalnim podizanjem recepata.

U Srbiji se godišnje izda oko 60 miliona recepata, što je dosad zahtjevalo i troškove za štampane obrasce. Projekcija je da će se ukidanjem papirnog recepta na godišnjem nivou uštedeti oko dva miliona eura, prenose Novosti.

Foto:eKapija

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleStjepan Mesić posjetio BNV
Next articleAgencija za sertificiranje halal kvaliteta pokreće sudski postupak protiv Zoranića i RTV Novi Pazar zbog iznijetih laži