Home Rubrike Vijesti Agencija za sertificiranje halal kvaliteta pokreće sudski postupak protiv Zoranića i RTV...

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta pokreće sudski postupak protiv Zoranića i RTV Novi Pazar zbog iznijetih laži

423

Odbornici Sandžačke demokratske partije na posljednjem zasijedanju Skupštine grada Novog Pazara iznijeli su niz optužbi na rad Agencije za sertificiranje halal kvaliteta. Netrpeljivost prema instituciji Mešihata Islamske zajednice, te njenim ustanovima, direktorima i funkcionerima, sve je više uočljiva.

Ovoga puta meta direktor Samir Tandir.

Pozvali smo Agenciju za sertificiranje halal kvaliteta pitajući za komentar. Odgovor stigao kroz kratko saopštenje u kojem se navodi:

„Pravni tim Agencije za sertificiranje halal kvaliteta pokrenut će sudski pustupak protiv Kasima Zoranića i RTV Novi Pazar zbog iznijetih neistina koje vrijeđaju ugled Agencije,  te direktora Samira Tandira lično“.

Istraživali smo navode Zoranića o kompaniji Carnex i sertifikatima koje posjeduju. Na sajtu Agencije za sertificiranje halal kvaliteta jasno stoji da kompanija ima halal sertifikat za pileći, goveđi i riblji program. Očigledno da je Zoranić, zarad sitnih političkih poena preko režimske RTV Novi Pazar pokušao obmanuti javnost, predstavljajući da je Agencija kompanijama Carnex i Juhor sertificirala svinjski program, što je, ispostavlja se, neistina.

Sve proizvode koji imaju halal sertifikat, Agencija za certificiranje halal kvaliteta u saradnji sa nadležnim laboratorijama u BiH uzima uzorke sirovna i gotovih proizvoda, te provjerava da li se u njima nalaze sastojci koji nisu halal – dozvoljeni muslimanima za konzumiranje. Analiza se vrši četiri puta godišnje i uzimaju se uzorci iz proizvodnje i eksterno iz marketa. U situacijama gdje kompanija ima i svinjski program proizvodnje su odvojene.

U proteklim godinama Agencija za sertificiranje halal kvaliteta ostvarila je ogromno povjerenje građana, ali i kredibilitet u državi Srbiji.

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA

Previous articleOd jula umjesto papirnih elektronski recepti
Next articleKandidat za predsjednika Crne Gore gospodin Hazbija Kalač predstavio svoj program na RTCG