Home Rubrike Vijesti Ugljanin: Tražimo autonomnost Sandžaka i veću svijest Bošnjaka

Ugljanin: Tražimo autonomnost Sandžaka i veću svijest Bošnjaka

465

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) održana je konferencija za medije na temu “Izjašnjavanje roditelja za školovanje djece na bosanskom jeziku“ gdje je predsjednić vijeća ukazao na važnost svijesti o identitetu.

Morat ćemo raditi na poboljšanju kvalitetau jaslicama, da se omogući vaspitačima da se steknu osnovna znanja, i ukoliko nemaju određenu svijest, da se obrazuju iz oblasti identita i kulture Bošnjaka“ – kazao je Sulejman Uglanin

Uprava Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) je dostavila Ministarstvu pravde prijedlog učešća u javnoj raspravi o ustavnim promjenama u organizaciji Ministarstva da se Bošnjaci identificiraju u ustavu države kao narod.

„Sada smo uložili zahtjev, imamo stečeno pravo, Bošnjaci imaju stečeno pravo da budu konstitutivan narod u ovoj državi i to tražimo. Također tražim da Sandžak dobije autonomnost pokrajine“ dodao je Ugljanin.

Podsjetio i na izbor predsjednika osnovnog suda u Novom Pazaru te istakao da je vrijeme da se počne usaglašavati nacionalna struktura u sudovima te drugim državnim organima. Nakon konferencije održan sastanak predstavnika medija i nevladinih organizacija sa predsjednikom vijeća a bilo je riječi o implementaciji bosanskog jezika i književnosti u Sandžaku.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleGrađani uz Gačevića: Skupićemo novac za kaznu za manje od 24 sata
Next articleKulturni centar od Ministarstva kulture dobio 6 miliona dinara