Home Rubrike Vijesti U Novom Pazaru su u posljednjih mjesec izbila najmanje četiri požara

U Novom Pazaru su u posljednjih mjesec izbila najmanje četiri požara

464

U Novom Pazaru su u posljednjih mjesec izbila najmanje četiri požara. Vatrena stihija zahvatala je domove ljudi, pa su životi i imovina bili ugroženi.

Podsjećamo na požare u Višegradskoj ulici, eksplozija i požar u naselju Hadžet, požar u zgradi u centru grada, požar u Selakovcu. Samo srećom u ovim požarima nije bilo ljudskih žrtava.

Građani su nekoliko puta putem društevnih mreža upozoravali na sporu reakciju i zastarelu opremu vatrogasne službe.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u obraćanju u Skupštni Srbije ukazao na veliki problem u gradu kakav je Novi Pazar a koji se u posljednje vrijeme konstantno uvećava (uslijed ekspanzije izgradnje stambenih jedinica) predstavljaju kapaciteti vatrogasne jedinice. On je od ministra Stefanovića zatražio da hitno i adekvatno opremi Vatrogasnu jedinicu Novom Pazaru, ali i u ostalim gradovima Sandžaka.

“Iako je individualna požrtvanost pripadnika vatrogasne jedinice za svaku pohvalu, objektivne okolnosti sprečavaju da adekvatno odgovore zadacima i bezbijednosnim izazovima. Prije samo nekoliko dana u Novom Pazaru izgorjela je jedna kuća a da vatrogasna jedinica nije ni stigla prije nego se stihija sama od sebe smirila, također su dva razloga za ovakvu situaciju: prvi je upošljavanje ljudi koji nisu iz ovog grada, koji nedovoljno poznaju sve ulice i teško se probiju do naselja u kriznim situacijama a drugi važniji jeste infrastruktura kojom raspolažu.” istakao dr. Fehratović

Dr. Jahja Fehratović je i na juče održanoj sjednici Skupštine grada Novog Pazara tražio da se donese odluka o upućivanju hitnog zahtjeva za osavremenjavanjem vatrogasne jedinice grada Novog Pazara.

“Bili smo svjedoci sinoć da je jedan stan u centru grada izgorio, prije nekog vremene je izgorjela i kuća u naselju Selakovac, prije nekog vremena se zapalila i jedna kuća u Višegradskoj ulici, naravno, obzirom da smo tražili u Skupštini Srbiji od Ministra unutrašnjih poslova da pomogne da se obezbijedi oprema za vatrogasnu jedinicu Novi Pazar i da je Ministar iskazao dobru volju i da će izdvojiti određena sredstva, zato smatramo da bi to bilo neophodno i da s ovoga organa Skupštine grada Novog Pazara isti takav zahtjev zvaničan ode prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, da bi se to pitanje riješilo i da bi se osavremenila vatrogasno spasilačka jedinica grada Novog Pazara.” navodi narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja.

Iz vatrogasne jedinice u Novom Pazaru, nisu bili dostpuni za izjavu. Nezvanični poručili, da bi im nova oprema dobrodošla.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

 

Previous articleKulturni centar od Ministarstva kulture dobio 6 miliona dinara
Next articleOd danas važe nova pravila i strožije kazne za vozače