Home Rubrike Vijesti Od danas važe nova pravila i strožije kazne za vozače

Od danas važe nova pravila i strožije kazne za vozače

398


Saobraćajna policija od danas počinje da kažnjava vozače po novoj tarifi u skladu sa usvojenim izmjenama Zakona o bezbijednosti saobraćaja.

Fokus će biti najviše na tri prekršaja koja u najvećoj mjeri utiču na izazivanje saobraćajnih nezgoda i na gubitak života, a to su vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine, ali i kontrola nesavesnih roditelja koji nisu obezbijedili sjedišta za prijevoz djece.

Jedna od brojnih novina je da je količina dozvoljenog alkohola kod vozača smanjena sa 0,3 na 0, 2 promila, a vožnja u stanju potpune alkoholisanosti sa dva ili više promila alkohola predstavlja nasilničku vožnju.

Kazne za voznju u alkoholisanom stanju se po novim pravilima kreću od 10 hiljada dinara u fiksnom iznosu, i 20 do 60 dana zatvora ili rada u javnom interesu od 240 do 360 sati za nasilničku voznju.

Ako upravljete vozilom, a u krvi imate 0,21 do 0,5 promila, kazna nije više pet nego deset hiljada dinara.

Zakon je pooštren za nekorišćenje pojasa u vozilima

“Umjesto 5 000 dinara sada je kazna za nekorišćenje pojasa 10 000 dinara, radi se o najvažnijem elementu pasivne bezbijednosti saobraćaja koji će u velikoj mjeri povećati šanse da preživite neku nezgodu ukoliko ga koristite, nažalost kod nas su prilike takve da i dalje veliki broj građana ne koristi sigurnosni pojas u prvom redu se to tiče vozača na zadnjem sjedištu, gdje je procjenat mizeran i iznosi 10%, dakle svaki 10. putnik na zadnje sjedištu vezuje sigurnosni pojas, sa druge strane poražavajući je podatak da gotovo 60% poginulih u toku 2017. nije koristilo bezbijednosni pojas.” navodi inspektor MUP-a Aleksandar Radenković

Za roditelje koji svoje dijete prevoze na mjestu vozača predviđena je kazna od 100 do 120 hiljada dinara

“kada je riječ o bezbijednosti djece iako je nacionalnom strategijom bezbijednosti saobraćaja na putevima za period od 2015. do 2020. predviđeno da do 2020. godine nemamo nijedno dijete koje pogine u saobraćajnim nesrećama, nažalost sada su stvari otprilike takve da smo daleko od tog cilja, mi smo u toku prošle godine imali 14 poginule djece u saobraćajnim nezgodama, od toga čak 9 u svojstvu putnika, tako da je donijeta odluka da uslovi pod kojima se djeca prevoze u vozilima budu pooštreni a kazne za roditelje i lica koja prevoze djecu budu drastično poveećane, tako da će kao i do sada na prednjem sjedištu moći da se prevozi samo dijete koje ima 12 ili više godina, dok je što se tiče prevoza djece na zadnjim sjedištimam svako dijete koje je niže od 135 cm mora biti prevoženo ili u odgovarajućem bezbijednosnom sjedištu ili u odgovarajućem bezbijednosnom podmetaču.”

Sada će vozači za razgovor telefonom plaćati 10.000 umesto 5.000 dinara.

“Nasilnikom” se smatra ako vozač prekorači brzinu u naselju iznad 90 kilometara na čas, odnosno 100 van naselja. Za ove prekršaje predviđena je zatvorska kazna od 30 do 60 dana, 15 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom.

Vožnja zaustavnom trakom do sada se smatrala veoma teškim prekršajem i predviđena je bila kazna od 100.000 do 120.000 dinara. Izmenama zakona ova kazna je ublažena i sada će biti od 20.000 do 40.000 dinara.

Previous articleU Novom Pazaru su u posljednjih mjesec izbila najmanje četiri požara
Next articleDr. Zukorlić na konferenciji “Raznolikost u jedinstvu muslimana i kršćana na Bliskom istoku” u Bejrutu