IUNP obilježio dan dječije knjige

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U oviru manifestacije Univerzitetsko proljeće je na Internacionalnom univerzitetu obilježen Dan dječije knjige. Djeca iz vrtića „Reuda“ boravila su u Univerzitetskoj biblioteci gdje su na poklon dobila bajke i imala priliku susresti se sa omiljenim likovima iz sadržaja za djecu putem bojanki. Nakon boravka u biblioteci za djecu je u bašti Univerziteta pretpremijerno izvedena predstava „Ekologija“.

„To je jedna od vrlo važnih informacija, drago mi je da Univerzitet radi na promovisanju knjige upravo iz razloga što živimo u vremenu kada pisana riječ u priličnoj mjeri zamire i kada su djeca stimulisana raznim drugim sredstvima, važno da djeca na tome rade od malena, da razvijaju osjećaj ematije. Mi se zavaravamo kad mislimo da djeca ne bi čitala, mi im trebamo dati podsticaj za to„ – kazala je Branislava Vasić-Rakočević, prof. na IUNP.

Predstavu su pripremali studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, po tekstu i u režiji aistentice na Departmanu za pedagoško-psihološke nauke, Mine Mavrić.

Mast.Mina Marvić asisent na Internacionalnom univerzitetu je kazala:“Predstava je namijenjena prvenstveno djeci ali i široj publici. Služi se univerzalnim scenskim jezikom, pokretom, plesom, pjesmom, igrom. Njena poruka je jasna, učestvuju studenti sa četiri departmana:pedagoško-psihološke nauke, ekonomske, informatike i umjetnosti. Oni su uvijek angažovani i tokom nastave i tokom vannastavnih aktivnosti.“

Studenti istakli važnost predstavljanja univerzalnih društvenih problema.

„Ovo je naša premijera u sklopu Univerzitetaskog proljeća. Cilj predstave je da djecu naučimo na vrijeme da čuvaju svoju okolinu i da brinu na vrijeme, te da ne bacaju smeće kao što sam to radio ja u perdstavi pa sam shvatio kasnije da to nije dobro“ – kazao predsjednik studentskog parlamenta Hamza Dolovac.

Četvrtog aprila u okviru Univerzitetskog proljeća će biti organizirana manifestacija povodom Dana studenata.

 

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img