Home Vijesti Zajednički projekat RAS i USAID pomogao razvoj malih i srednjih preduzeća u...

Zajednički projekat RAS i USAID pomogao razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji

376
0

Razvojna agencija Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj obilježile su završetak četvorogodišnjeg Projekta za razvoj privatnog sektora, koji je doprinio razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetnika južne i jugozapadne Srbije.

Ukupna vrednost projekta je četiri miliona dolara, a cilj je bio jačanje firmi iz privatnog sektora u 12 opština ekonomski ugroženih područja Srbije: Vranje, Leskovac, Novi Pazar, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Partnerstvo RAS i USAID na ovom projektu dovelo je do značajnog unapređenja privrede nerazvijenih regiona u Srbiji, do rasta malih i srednjih preduzeća i njihovog umrežavanja. Jedan od ciljeva RAS jeste ravnomerni razvoj Srbije, a kroz ovaj projekat omogućili smo firmama iz oblasti agroindustrije, modne, odnosno tekstilne i industrije odeće i obuće, kao i lake industrije, da povećaju svoj izvoz i prodaju, a što je najvažnije da kreiraju nova radna mesta – rekao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS.

Direktorica sektora za planiranje i razvoj Ras istakla je da su obezbeđeni programi preduzetništva.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede zahvalio je predstavnicima USAID-a što su prepoznali značaj razvoja malih i srednjih preduzeća na jugu Srbije i što su ih, u saradnji sa RAS-om, podržali.

Prilikom diskusije o rezultatima projekta zaključeno je da su  obezbeđene preduzetničke obuke za 380 korisnika, 71 malo i srednje preduzeće u vlasništvu mladih i žena dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu opreme vredne više od 761.000 dolara, 80 malih i srednjih preduzeća učestvovalo je na 16 međunarodnih trgovinskih sajmova, 82 mala i srednja preduzeća korisnika projekta usvojila su nove međunarodne standarde, što je omogućilo njihovim proizvodima da izađu na nova tržišta.