Narodni poslanik muftija dr. Muamer Zukorlić postavlja pitanja u Skupstini R. Srbije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa članovima vlade stigla je u Skupštinu gdje je počela sjednica na kojoj će ona i ministri odgovarati na pitanja narodnih poslanika. Prvi pitanja postavio narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić.

On je od predsjednice Vlade i nadležnih ministara tražio izvještaj i šta Vlada Srbije planira uraditi na polju demografske migracione erozije i pitanje ravnomjernog regionalnog razvoja. On je istakao da je potrebna mentalna obnova nacije “s obzirom da smo imali 40 godina vladavine komunizma, gde smo doživeli moralni i kulturno-civilizacijski pad”. Također, dr. Zukorlić postavio i pitanje oko ulaganja u infrastrukturu, posebno na oko izgradnje autoputa Požega-Boljare koji će ići preko Pešteri ali i autoputa Beograd-Sarajevo.

Odgovarajući na pitanje Brnabić je kazala da je vlada svjesna problema “demografske erozije”, ističući da je podsticaj rađanja jedan od apsolutnih prioriteta. Ona je ukazala da je donošenje startegije za podsticanje rađanja način da se natalitet u Srbiji poboljša, kao i ulaganje u regionalni razvnomerni razvoj.

“To je jedan od razloga što koristimo subvencije za investirore. Da ih usmerimo ka onim delovima Srbije koji su manje razvijeni. Tako je otvoreno više hiljada radnih mesta. Otvorili smo Klinički centar u Nišu, radimo sa Evropskom investicionom bankom, fokusiramo se na gradove koji bi trebalo da budu centri razvoja”.

Premijerka je, na pitanje o ulaganju u infrastrukturu, kazala da je ona ranije bila na neverovatno niskom nivou i da “niste znali kako da stignete od Niša do Užica”.

“To je sramota i to se ispravlja”, rekla je ona i istakla da je to jedan od uspeha vlade koji građani najpre mogu da vide. Napomenula je da se mora više ulagati i u obrazovanje.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala da je Vlada Srbije je u posljednjih pet godina završila projekte koje prethodnici nisu uspjeli završiti za 30 godina a uz to su inicirani i novi. Ona je izvijestila dr. Zukorlića da je danas potpisan mеmorandum sa kinеskom kompanijom CCCC, te da počinjе rеalizacija projеkta Požеga-Boljarе. Istakla da će to biti građеvinski najtеža dionica na Koridoru 11, duga 107 kilomеta.

Govoreći o autoputu Beograd – Sarajevo, ministarka je rekla da je srpska strana spremna da ide na liniju ka Kotromanu ali da postoji i druga varijanta. ”

“Mi ćemo završiti i dokumentaciju za trasu preko Sremske Mitrovice da budemo spremni, idemo u tom smjeru, Srbija želi da se povezuje sa regionom”, istakla je ministarka.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kazao da je ovoj godini Vlada Srbije izdvojila značajna sredstava za obnovu zadrugarstva kako bi obovili sela, jer kako navodi, bez sela nema ni Srbije.

“Poštujem savremene tehnologije ali gotovo polovina Srbije živi u seoskim sredina. Treba tim ljudima da obezbijedimo osnove uslove za život, atarske puteve da uredimo kako bi mogli da priđu njivama, da izgradimo škole, ambulante, zadrugu, poštu i druge osnovne elemetne.” navodi Krkobabić.

Dr. Zukorlić kazao da je srećan zbog dvije vijesti.

“Prva je podrška majka i podsticaji za rađanje djece, a druga vijest je što će rеalizacijom projеkta Požеga-Boljarе trasa autoputa proći kroz Pešter. Evo dvije godine kako se bavim politikom insistiram da autuput prođe tom trasom. Da se oživi i taj dio. Nadam se da ćemo uskoro dobiti i aerodrom ali i gasovod. Zahvalan sam ministru energetike g. Antiću na usvojenom projektom rješenju gasovoda Aleksandrovac – Brus – Kopaonik – Raška – Novi Pazar – Tutin.” kazao je Zukorlić.

On ukuzao da je u Sandžaku potrebno što prije izgraditi fabriku. Podsjeća da u ovom kraju nije bilo investija preko 20 godina.

“Goruće je potrebna fabrika, tj. investicija kojom ćemo dati signal da taj region nije zapostavljen. Hvala vam ministre Krkobabiću što ste pomenuli selo, postoje aktivnosti za selo ali u radikalnim situacijama se mora pustupiti odlučnije, radikalnije. Demografija nestaje sa viskih nadmorskih visina, a potom nižih a potom iz gradova. Zato je moja ideja za oslobađanje poreza ljudi na selu koji žive na visokim nadmorskim visinama, a olakšice one na nižim nadmorskim visnama. Vjerujem da bi to bi promijenilo tok, i da bi se narod ne bi napuštao sela.” kazao je Zukorlić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img