Dr. Zukorlić u Skupštini o zakonima iz oblasti prosvjete

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o Prijedlogu zakona o udžbenicima, prosvjetnoj inspekciji kao i nacionalnom okviru kvalifikacija.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić kazao da su zakoni posljedica potrebe, te da vjeruje da će otkloniti smetnje kada je u pitanju primjena krovnih prosvjetnih zakona. Kazao da će se Prijedlogom zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija ostvariti pretpostavke da se ono što je predviđeno krovnim zakonom primjeni efikasno u praksi.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o prosvjetnoj inspekciji dr. Zukorlić smatra da je veoma bitno što prije usvojiti ovaj zakon kako bi se, kako je rekao,  nagomilani problemi vezani za broj prosvjetnih inspektora i efikasnog sprovođenja nadzora što prije realizovali.

“Nadzor prosvjetne inspekcije je jedan od ključnih faktora kako bi se pojedine anomalije počele što prije otklanjati. U Novom Pazaru imamo izvjesnu koncentraciju raznih propusta u organizaciji škola, u pojavi zloupotreba položaja od strane pojedinih direktora, u pojavi sprege između pojedinih diretktora i pojedinih centara moći uključujući i faktore kriminala.” navodi dr. Zukorlić.

Što se tiče Prijedloga zakona o udžbenicima dr. Zukorlića smatra da on predstavlja važan iskorak u otklanjanju negativnih pojava koje su uočljive u iskustvu primjene prethodnog zakona.

“Ne bih se ustegao da pomene pojavu teških torbi učenika nižnih razreda. Ovo pitanje je pitanje zaštite djeteta. Ne može dijete koji je prvi razred nositi torbu tešku između 7 i 9 kilograma. To je pitanje sa kojim se moramo suočiti, moramo naći načina kako da ažuriramo učenike i nastavnike kako bismo zaštitili djecu od ove pojave.” kazao je Zukorlić.

Dr. Zukorlić kazao da sva tri predložena zakona iz oblasti obrazovanja nastala iz stvarne potrebe kao i iz nužnosti usklađivanja državnih standarda sa evropskim standardima, te da će zbog toga poslanici Stranke pravde i pomirenja u danu za glasanje podržati ove zakone.

“Što prije treba donijeti navedeni set zakona zakone kako bismo bili u prilici da se u cjelokupno prosvjetno-odgojnom sistemu suočimo sa suštinskim problemima, problemima vaspitanja i obrazovanja, problemima koji nas ometaju da sistem obrazovanja bude glavni faktor cjelokupne mentalne obnove nacije koja nam je potrebna.” zaključuje dr. Zukorlić.

SANA – R.Zećović

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img