Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović – “Hoćemo novu školu i pravednu nastavu na bosanskom” –...

Dr. Fehratović – “Hoćemo novu školu i pravednu nastavu na bosanskom” – Bačevac se pobunio!

372
0

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović u svom obraćanju u Skupštini Srbije kazao da je u državi Srbiji zakonski dobro tretirano pitanje jezika, pisma i obrazovanja nacionalnih zajednica ali da problemi nastaju u implementaciji zakonskih odluka. On je pozvao na punu implementaciju bosanskog jezika u nastavi, da se nedostajući udžbenici što prije dopune, te da se prihvate termini kao što su Sandžak i bosančica.

On je ministra Šarčevića upitao kako će Ministarstvo prosvjete rješiti problem lektira za manjinske narode, kao i kako će se rješavati problem nastave na bosanskom jeziku u dijaspori.

Dr. Fehratović ukazao da lica koja su bliska kriminalnom miljeu u Novom Pazaru odlučuju ko će se zaposliti u školama, te kazao da vjeruje da će prosvjetna inspekcija rješiti ovaj problem.

On je pohvalio potvrdu ministra Šarčevića koji je kazao da će se u Novom Pazaru izgraditi nova osnovna škola, ali i poduhvat lokalne samouprave koja je prihvatila inicijativu SPP-a da se pronađe lokacija, kako bi Ministarstvo prosvjete krenulo u realizaciju ovog projekta.

Dr. Fehratović ukazao i da je lokalna samouprava izdala dozvolu za rad kockarnici koja se nalazi na 30 metara od srednje škole Medrese Gazi Isa-beg, što je nezakonito.

Na obraćanje dr. Fehratovića reagovao narodni poslanik SDPS-a dr. Muamer Bačevac koji je inistirao na tome da nema novac u budžetu ministarstva za izgradnju škole već da treba novac obebzbijediti iz EU fondova.

Na kraju se i sam ministar Šarčević uključio u raspravu kazavši da će se u Novom Pazaru škola graditi!

Pogledajte:

Previous article“Lokalne inicijative za bezbijednu zajednicu”
Next articleBačevac ponovo obmanjuje javnost