Home Rubrike Vijesti SPP pokrenula inicijativu za izgradnju osnovne škole u Šutenovcu

SPP pokrenula inicijativu za izgradnju osnovne škole u Šutenovcu

425

Stranka pravde i pomirenja (SPP) uporna u svojim ciljevima. Državni sekretari Edin Zećirović i Zaim Redžepovic, zamjenik direktora Uprave za saradnju s vjerskim zajednicama Ministarstva pravde dr. Ferid Bulić, predsjednik GO Novi Pazar dr. Mustafa Fetić, i brojni građani podržali su inicijaivnu da se naselje Šutrnovac infrastrukturno uredi. Ministarstvo prosvjete obezbijedilo sredstva za izgradnju škole u Novom Pazaru ali poslije godinu dana lokalna samouprava nije obezbijedila lokaciju za izgradnju. Predstavnici SPP-a smatraju da bi školu trebalo izgraditi u naselju Šutenovac a kao razloge navode to što djeca iz ovog naselja nastavu pohađaju u školama Vuk Karadžić i Rifat Burdžević Tršo. Pored toga OŠ Vuk Karadžić je jedna od najopterećenijih škola u državi a đaci pohađaju nastavu u tri smjene.

Uređenje Jošanice jedan od je od primarnih problema ovog naselja, pored izgradnje škole, uz asfaltiranje ulica kazao je dr. Ferid Bulić.

Dr. Mustafa Fetić istakao će da u naselju Šutrnovac SPP biti uz građane, počevši od škole, infrastrukture, korita rijeke. U 21. stoljeću osnovno pravo, pravo na školovanje uskraćeno je ovim ljudima – kazao dr. Fetic, te dodao da je ovo apel SPP-a u suradnji sa džematlijama lokalnoj samoupravi.

Državni sekretar Edin Zećirović kazao da je u Ministarstvu građevinarstva nekoliko puta dobijao dopise naročito po pitanju problema Novog Pazara, ali nažalost Ministarstvo građevinarstva nije nadležno da riješi takve probleme, a prva osnovna instanca za rješavanje problema je Savjet za bezbjednost saobraćaja gdje se trebaju predložiti sve mjere u cilju zaštite bezbjednosti djece koja odlaze u škole koje su udaljene od Šutenovca. Zećirović savjetovao građane šta mogu učiniti da bi riješili primarne probleme. Dodao i da su bandere izgrađene na pješačkim koridorima na mjestu na kojem smetaju prilikom prolaženja.

Državni sekretar Zaim Redžepović istakao da će narednom periodu aktivno raditi na rješavanju problema u ovom naselju.

“Jasno je da nam treba škola i da su sredstva omogućena, pokušat ću da nikoga ne kritikujem, Ministarstvo gdje ja radim jedno je od tri, i ono će biti na raspolaganju, ali ima stvari koje treba uraditi ovdje, tj. naći lokaciju i izvršiti pritisak da se ova priča izvrši do kraja.” Redžepović dodao i da će se izgradnjom nove škole otvoriti i brojna nova radna mjesta.

Jedan od građana kazao da su poplave česta pojava, kao i neriješena kanalizacija. Građani naveli i da se prije izbora obećavaju brojna rješenja ali nakon izbora dodaje da od toga nema ništa.

Građani Novog Pazara podržali su ovu inicijativu i apel aktivista SPP-a.

Previous articleOBILJEŽENO JE 6 GODINA OD OSNIVANJA BKZ U LUKSEMBURGU
Next articlePromocija romana “Što pepeo priča” održana u Prijepolju i Bijelom Polju