Večeras počinje ljetnje računanje vremena

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministarstvo privrede je saopćilo da, na osnovu Zakona o računanju vremena, ljetnje računanje vremena u ovoj godini počinje u nedelju  u 02.00 sata ujutru tako što će se pomjeriti kazaljke za jedan čas unaprijed. Građani se pitaju da li će ovo biti zadnje pomijeranje kazaljki.  Sve je počelo peticijom koju je potpisalo 70.000 Finaca. Uvedeno, prije svega, radi uštede energije, ljetnje i zimsko računanje vremena moglo bi postati prošlost, a zemlje EU tako bi se pridružile Rusiji, Belorusiji i Turskoj kod kojih je pomeranje kazaljki već ukinuto.

Evropski parlament u februaru je sa 354 glasa “za” i 153 “protiv” donio odluku da Evropskoj komisiji predloži ukidanje ljetnjeg računanja vremena. Argumenti koji su se tom prilikom čuli glasili su da populacija pati od zdravstvenih problema zbog pomijeranja sata, te da pomijeranje kazaljki dovodi do većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Pomijeranje kazaljki ukinuto je u Belorusiji, Turskoj, Islandu. Nikada nije korišteno u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta.

Kako su naveli u Ministarstvu privrede Srbije zakonska regulativa u našoj zemlji usklađuje se sa regulativom u EU, što je obaveza Srbije zbog procesa pristupanja Uniji. Kako su dodali, prati se situacija, a svaku promenu pratiće i Srbija.

 

Foto:Mondo

S A N A-DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img