Home Rubrike Vijesti Neće se uvoziti dizelaši proglašeni za otpad u Njemačkoj

Neće se uvoziti dizelaši proglašeni za otpad u Njemačkoj

308
0


Ministar životne sredine Goran Trivan kaže da nije pošteno da samo uvoznici novih automobila plaćaju ekološku taksu a ne i uvoznici polovnjaka

Automobili koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu se uvoziti u Srbiju, poručio je ministar životne sredine Goran Trivan na otvaranju sajma automobila i motocikala u Beogradu.

On je rekao da će ministarstvo spriječiti uvoz tih automobila u Srbiju. Trivan je otvorio Sajam automobila i 12. Sajam motocikala, na kojima učestvuje više od 350 izlagača iz dvadesetak zemalja i rekao da je to verovatno prvi put u Srbiji da sajam automobila otvara ministar životne sredine.

On je naglasio da će se to ministarstvo boriti protiv uvoza automobila koji se u zapadnoevropskim zemljama proglašavaju za otpad. „Automobili (dizelaši) koji se u Nemačkoj proglašavaju za otpad ne mogu ulaziti u Srbiju, jer su otpad. Mi smo već zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja sprečili taj uvoz i to ćemo nastaviti da radimo”, rekao je Trivan.

Trivan je rekao da će se u narednom periodu veća pažnja posvetiti tehničkim pregledima kako bi se kontrolisalo šta vozila koja se registruju emituju u vazduh. Ministar je naveo da je, sa druge strane, cilj da se što više uvoze električni i hibridni automobili.

Najskuplji automobil na sajmu je „lamborgini hurakan 2” od 379.000 evra, a najjeftiniji model je „lada granta” od 7.300 evra. Automobili iz premijum segmenta, kao što su mercedes, audi, bmw i britiš motors – randže rover i jaguar predstavljeni su u hali 3 Beogradskog sajma.
Na sajmu će od najskupljih automobila biti izloženi i ferari GTC4 luso, mercedes S klase, rendž rover autobiografi i audi A8, a među najjeftinijim su dačija sandero od 8.100 evra, fijat punto od 8.250 evra i škoda rapid i fabija od oko 8.990 evra u osnovnoj verziji.

U fokusu će biti električna vozila, motocikli i bicikli u hali 7, gde je napravljena ‘zelena zona’, kao i poligon ispred moto-hala za prezentaciju mogućnosti i prednosti e-vozila.
Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne 200 dinara, grupne za đake i studente 150 dinara. Parking na sajmu se plaća 100 dinara po započetom satu. Family day je 27. marta kada će porodična poseta koštati 500 dinara i važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja.

Prenosi TANJUG

Previous articleHazbija Kalač govorio o programskim načelima
Next articleManheim – U džematu Alija Izetbegović upriličena promocija udžbenika “Bosanski jezik”