Home Vijesti Manheim – U džematu Alija Izetbegović upriličena promocija udžbenika “Bosanski jezik”

Manheim – U džematu Alija Izetbegović upriličena promocija udžbenika “Bosanski jezik”

342
0

U džematu Alija Izetbegović u Manhajmu upriličena je promocija udžbenika “Bosanski jezik”, autora prof. dr. Jahje Fehratovića. Pored spomenutog autora, učesnici su bili još i akademik Fatmir Bači, kao i izvođač duhovne muzike Hamza Škrijelj.

Bošnjaci i Bošnjakinje i ovoga puta pokazali su visok stepen svijesti kada je u pitanju očuvanje i njegovanje tradicije.

U uvodnoj riječi domaćin, imam ovog džemata hfz Hilmija ef. Redžić poselamio je sve prisutne istakavši činjenicu da naš narod ima razloga biti sretan i ponosan, jer na razne načine čuva i njeguje svoju tradiciju.

Na samom početku Kasidom o Ali Paši mladi Hamza Škrijelj otvorio je ovu večer.

O udžbeniku Bosanskog jezika uvodnu riječ je imao autor dr. Jahja Fehratović.

On je istakao da su naši preci nekada činili i hidžru kako bi sačuvali svoj jezik, tradiciju i naciju.

“Odlazili su tada i u daleku Tursku gdje su naši Bošnjaci čuvali svoj, bosanski jezik. Ali već njihova djeca, te njihove djece djeca gotovo da ni ne znaju svoj jezik. Allah me je počastio da sam imao prilike dosta putovati po dijaspori širom svijeta, gdje sam vidio taj proces gubljenja jezika. To je bilo i glavnim motivom da krenemo sa ovim projektom”, ističe Fehratović.

Prvi obruč očuvanja identiteta jeste vjera, dok je drugi obruč jezik.

“Bez islama nema ni bošnjačke kulture, niti bosanskog jezika, niti nas, bar u ovom obliku u kakvom jesmo dana”, dodaje Fehratović.

“Ovo je udžbenik prilagodljiv i za strance koji žele naučiti bosanski jezik, ali primarno za djecu, tu drugu ili treću generaciju naše djece ovdje u dijaspori, koja ne smiju zaboraviti naš jezik”, ističe Fehratović.

Udžbenik je napravljen po sistemu harvardskog ili oksfordskog za učenje engleskog jezika, koji lahko mogu savladati svi, zato i stoji da je ovo prvi stupanj.

“Sve je ovo osmišljeno kroz neku vrstu zanimljivih vježbi, igara i interakcije, tako da roditelj može lahko svom dijetetu približiti. Posebno me raduje što određeni stranac koji bude čitao ovaj udžbenik može dijelom kroz njega upoznati i našu kulturu i tradiciju”, kaže dr. Jahja Fehratović.

Temdžid Šahovića kasida je koja je nedavno ugledala svjetlost dana, autora također dr. Jahje Fehratovića, u izvjedbi Hamze Škrijelja. I nju su imali prilike čuti prisutni na ovoj manifestaciji.

Prisutnima se obratio i akademik Fatmir Bači.

Govoreći o jezicima i riječi uopšte, akademik Bači ističe da je riječ dao Uzvišeni Gospodar, te da to nije ljudska stvar.

“Austro-ugarska vladavina je tako zabranila bosanski jezik, pa je nakon 11 godina propala. Tako je i Turska zabranila albanski jezik, pa, eto, danas nema ni Osmanske imperije. Nikada nemojte dirati u ono što je Božije”, istakao je akademik Bači.
Akademik Fatmir Bači je u nastavku na oduševljenje svih čitao stihove svojih pjesama. O Bosni ako smijem, Nisi sjećanje, Boli brate, samo neke su od pjesama čiji su stihovi oduševili prisutne.

Kasidom o Hadžetu zatvoren je večerašnji program.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: Enver Đondić