Home Rubrike Vijesti Skupština Srbije usvojila Zakon o strancima

Skupština Srbije usvojila Zakon o strancima

516

Skupština Srbije izglasala je  Zakon o strancima čiji je cilj utvrđivanje prava i obaveza stranih državljana u Srbiji. Zakonom se uređuju uvjeti za ulazak kretanje, boravak,vraćanje stranaca, kao i nadležnosti poslova državnih organa Srbije. Po prvi put, u odredbama Zakona o strancima uvodi se BIA, koja kao državni organ, vrši bezbednosnu proveru stranaca. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da se u ovaj propis po prvi put uvodi BIA koja obavlja bezbednosnu provjeru stranaca kroz njihove evidencije s ciljem utvrđivanja mogućeg postojanja neprihvatljivog rizika po bezbjednost Srbije.

Zakonom su popisani razlozi za odbijanje ulaska stranaca, kao i odluka na standardizovanom obrascu odbijanja ulaska, kojima se navode tačni razlozi odbijanja ulaska i rokovi, a uvedena je i mogućnost žalbe.

Na taj zakon su poslanici vladajuće većine podneli više od 340 amandmana, koje Skupština nije usvojila.

Amandmani su bili gotovo istovetni i glasili su: “Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja”, ili je pominjano nešto drugo – modernizacija Srbije, bolje funkcioniranje pravosuđa, te zaštita “ranjivih društvenih grupa”.

Izvor: Kurir, Naslovi.net, Alo

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleZukorlić: Obaveza države je da reaguje i iz logora u Siriji izbavi djecu i žene državljane Srbije
Next articleInternacionalni univerzitet darovao Novom Pazaru nezaboravno druženje sa Dževadom Karahasanom