Home Rubrike Vijesti Promovirana knjiga “Memento mori”

Promovirana knjiga “Memento mori”

493
0

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” održana je promocija knjige “Memento mori” autora Petra Jeknića.

Promociju je otvorila članica hora Isa beg, Nerma Zekić. Na promociji se obratio i načelnik Palijativnog centra dr. Asim Leković koji je istakao da će im ovaj priručnik biti od koristi jer se u njemu nalaze mnoge korisne informacije .

“Ovo je knjiga iz palijativnog programa, zahvalno je da mi dobijemo sa naših terena, iz napih iskustava, iz kliničkih iskustava ovakve priručnike zato što je to relativno mlada nauka u našem području.” istakao je dr. Leković.

Među učesnicima na promociji bio je i ljekar opšte medicine, dr. Aladin Husović. On je istakao da je Petar bio jedan od najambicioznijih studenata na fakultetu.

“Inače, koncept palijativne medicine kako je rekao naš kolega je novi projekat u našoj zemlji, gdje se u liječenju pacijenta u terminalnom stadijumu, ne stavlja u prvi plan ljekar, nego je suština u timu koji se formira i glavnu ulogu u tom liječenju ima psiholog, tako da će ovaj priručnik biti izuzetno koristan za buduće generacije koje se usude da se bave ovom tematikom.” dodao je dr. Husović.

Petar Jeknić, autor knjige “Memento mori” istakao da je ovo priručnik za psihologe u palijativnoj medicini, ali da je zapravo namijenjen porodicama  osoba koje su u terminalnoj fazi bolesti.

“Ovaj priručnik predstavlja nešto, ja bih ga nazvao neki moj skromni doprinos čime ja zapravo završavam neki taj uvodni dio, kada se steknu uslovi, a ja se nadam da će se steći uslovi da se psiholozi uključe kao i strulnjaci drugih struka u timove za palijativno zbrinjavanje, onda ćemo moći da to operacionalizujemo.” navodi autor knjige

“Memento mori” odnosno kako autor prevodi “Sjeti se da si smrtan” zapravo je peta knjiga ovog autora živopisne biografije i bogatog životnog iskustva a koja će pomoći psiholozima palijativne medicine.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

 

 

Previous article  Vučić: Srbiji se ne piše dobro u budućnosti
Next articleČETIRI PORUKE ZA OPSTANAK DRUŠTVA