Home Rubrike Vijesti Departmana za računarske nauke IUNP u jutarnjem o posjeti Start IT centru...

Departmana za računarske nauke IUNP u jutarnjem o posjeti Start IT centru u Beogradu

503

StartIT Centar u Beogradu je mjesto koje služi za okupljanje svih zajednica sa domaće IT scene. Na takvim okupljanjima prisustvuju i zajedno rade programeri, dizajneri, preduzetnici, a ovog puta su imali priliku biti prisutni studenti sa sa Departmana za računarske nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru su u pratnji svojih profesora.  U jutarnjem programu su iznijeli svoje utiske vezane za ovu posjetu.

” Na ovaj način sm0 pokazali da ono što pružamo studentima jeste zapravo najkvalitetnije i najbolje. Gdje sami unapređuju sebe kroz nauku. Ono čime sam zaista ponosan, i što mi je bilo jako drago a i u samom IT Centru su pohvalili, jeste to što radimo sa novim tehnologijama. Kao primer, uvjek uzimam prof. Muhedina koji radi sa studentima na jednom od računarskih jezika što je na našem tržištu novo. Osim toga, radimo i druge stvari koje su potrebne na samom tržištu i koje tek nekada trebaju biti primjenjene na drugim fakultetima “, izjavio dekan Departmana za računarske nauke, prof. dr. Šemsudin Plojović.

” Mi pokušavamo da studente, kroz svaku vrstu tehnologije kao i vrstu računarskoj jezika, učimo studente. Gdje možemo napraviti neki projekat iz kojeg trenutno neće profitirati ali kasnije će moći da iskoriste dijelove tog nekog projekta u budućnosti. Svakome je interesantno da vidi svoj proizvod i na taj način čak i da da referencu u svom CV radu “, ističe prof. Muhedin Hožić.

Kako studenti ističu, iako svi prate trendove, pak da nije profesora koji ih motivisu da budu autentični u današnje vrijeme, ne bi zasigurno već sada imali tolike ambicije i želje.

” Mi se težimo da se konstantno usavršavamo i to je ta dobra strana informatike. Na taj način smo uvjek u poslu, učimo i saznajemo nove stvari i zbog toga je ovo putovanje veoma značajno. Ujedno, kroz ovo putovanje smo saznali neke stvari za koje nismo ni znali a ni očekivali “, navodi student Elvir Muslić.

” Sve što radimo, generalno, radimo u grupi, kao tim a ne pojedinačno. Iako naravno, postoje projekti gdje je rad individualan neophodan , mi ipak težimo ka grupnom radu jer na taj način učimo i dopunjujemo jedni druge. Naš dekan baš na tome i potencira, na taj zajednički rad, koji je zaista efikasan “, izjavila je studentica Emina Ljajić.

” Razgovarali smo, sumirali utiske, ujedno i razgovarali o sadržaju i samom tematiko koja je bila zastupčjena na ovom predavanju. Ovo je bila jedinstvena prilika, koju je rijetko ko mogao iskoristiti a nama je naš Internacionalni univerzitet to i omogućio”, dodaje student Dzemil Dupljak.

Cilj posjete je bio da se studenti upoznaju sa IT tržištem u Srbiji, trendovima u primjeni novih tehnologija, kao i o potrebama za IT stručnjacima. Ovo je samo početak ovakvih posjeta, a zasigurno će ih biti još više kao i projekata, jer to je ono što odvaja ovaj Departman od drugih.

 

SANA – Zerina Bojadžić

FOTO – SANA

Previous articleZapaljen automobil direktora Doma za lica mentalno ometena u Tutinu
Next articleRenovira se kompletna unutrašnjost Koraćke džamije u Novom Pazaru