Home Rubrike Vijesti BNV: “Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi”

BNV: “Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi”

516

U glavnom odboru BNV-a održana je konferencija za medije na temu „Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi“.

Na konferenciji je govorio potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo koji je izjavio da termin ‘Sandžak’ i ‘bosančica’ (jezik) u nekim udžbenicim su a već prihvaćen, ali da u preostalim  još uvek nije i da će na tome i dalje insistirati.

“Mi smo već izvršili pripremne radnje da podnesemo tužbu protiv Ministarstva prosvete i protiv Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao stručnog tijela zbog nezakonitog ponašanja i arbitriranja i miješanja u sadržaje i vrijednosti za koje mi smatramo da su važne za nas i našu djecu.” kaže Džudžo.

On je dodao i da će Vijeće, preko nedavno formiranog Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, tražiti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru uvedu novi studijski departmani na bosanskom jeziku.

SANA Adaleta Sejdović Hamzić
foto: Enver Đondić

Previous articleSkupština u Prijepolju protiče redovno – direktori iznose plan i program rada; Većina stabilna, opozicija podijeljena
Next articleKALAČ: Ne želim da povlačim svoju kandidaturu, ni zbog jednog kandidata