Home Vijesti Tri godine od pada helikoptera, Medicinskoj školi naziv po Dževadu i Miroslavu

Tri godine od pada helikoptera, Medicinskoj školi naziv po Dževadu i Miroslavu

307
0

Prije tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije. U toj nesreći  poginulo je sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto prije ponoći, u širem rejonu Aerodroma “Nikola Tesla” u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letjelici su poginuli pilot-major Omer Mehić, pilot-kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar-letač Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uvjetima, pokušao sletjeti na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Petnaest mjeseci nakon pada Više javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to djelo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta, ali da oni nemaju krivično-pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Gradsko vijeće Novog Pazara pokrenulo je danas inicijativu da Medicinska škola u ovom gradu ponese naziv po ljekaru Dževadu Ljajiću i anestetičaru Miroslavu Veselinoviću koji su poginuli u padu helikoptera Vojske Srbije prije tri godine.

Odluku Gradskog vijeća trebalo bi da prihvati i Ministarstvo prosvjete, a u lokalnoj samoupravi Novog Pazara vjeruju da će promjena naziva Medicinske škole biti završena do početka nove školske godine.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić