Home Rubrike Vijesti Pojačana kontrola saobraćaja

Pojačana kontrola saobraćaja

348
0


Pripadnici saobraćajne policije danas su, u okviru evropske akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kontrolisali korišćenje sigurnosnih pojaseva.

Prema publikaciji koju je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnoj nezgodi za više od 60 odsto, dodaje se u saopštenju
Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sproveli danas i sprovodiće narednih dana do nedelje, pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, u okviru akcije pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva na svim evropskim putevima.

Akcija se sprovodi u 32 evropske zemlje, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL -mreža saobraćajnih policija Evrope. Također, kontrola saobraćajne policija biće usmjerena i na otkrivanje prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača u toku vožnje.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbijednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vrijeme vožnje.
U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

izvor:rtvnp

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Previous articleDzemat Goldau pomaže Dom za lica mentalo ometena u razvoju
Next articlePetnaest godina od ubistva Zorana Đinđića