Home Vijesti Male boginje odnijele prvi život u Novom Pazaru

Male boginje odnijele prvi život u Novom Pazaru

309
0


Zbog komplikacija, koje su najvjerovatnije prouzrokovale morbile umrla je Novopazarka stara 42. godine.

Do sada je sa simptomima ove bolesti na Infektivnom odeljenju liječeno preko 100 pacijenata, a zbog komplikacija nastale uslijed ove bolesti u Srbiji je umrlo 10 osoba.

Četrdestdvogodišnja Novopazarka primljena je u novopazarsku Opštu bolnicu 9. marta sa razvijenom kliničkom slikom morbila, ali joj se stanje pogoršalo. Portparolka Opšte bolnice, dr. Suada Gicić Skenderi, kaže da je ovo prvi slučaj, koji se završio tragično, dodajuči da nema potrebe za panikom ali da se treba čuvati.

”Pacijentkinja je 9. marta, primljena sa razvijenom kliničkom slikom morbila i njenim komplikacijama odnosno zapaljenjem pluća. Komplikacije su kulminirale razvojem akutnog respiratornog distresa”, istakla je portparolka Opšte bolnice.

I pored svih preduzetih mjera i pored napora ljekara i osoblja zaposlenog na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice, pacijentkinji nije bilo spasa. Vakcinalni status pacijentkinje je nepoznat.

“S obzirom na povećan broj oboljelih osoba i na moguće komplikacije, molim naše sugrađane da provjere svoj vakcinalni status, da ne izbjegavaju vakcinaciju svoje djece, da poštuju zabranu posjete oboljelima u Opštoj bolnici kako bismo predupredili nove slučajeve oboljenja ”, rekla je portparolka, Suada Gicić Skenderi i istakla da se radi o vrlo lako prenosivom oboljenju.

Trenutno je 13 pacijenata oboljelih od morbila na Dječjem odjeljenju i 15 na Infektivnom, a većina pacijenata je iz Tutina. Vakcinacija protiv malih boginja je najbolja zaštitita.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Foto: SANA