Home Rubrike Vijesti Nacionalna konferencija: promjenom zakona do boljih prava žena

Nacionalna konferencija: promjenom zakona do boljih prava žena

435
0

Povodom međunarodnog dana žena organizirana je nacionalna konferencija pod nazivom “Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije”. Cilj je bio sagledati situaciju žena tj. stepen njihove ravnopravnosti. Predsednica Skupštine Srbije istakla je značaj ove teme za ukupan položaj žena u našoj državi i dodala kako je to jedna od najvažnijih tema u svijetu.

 “Žene sa sela čine 1/4 populacije, a često su diskriminisane i suočavaju se sa mnogim izazovima, poput nezaposlenosti, neadekvatne zdravstvene nege, preopterećene su kućnim poslovima – rekla je Gojković. 50 odsto žena sa sela je nezaposleno, 12 odsto nema zdravstveno, a više od 60 odsto je bez penzionog osiguranja. Žene sa sela prve ustaju, prve su na njivi ili u voćnjaku, ne znaju za odmor, a njihov rad je često neprepoznatljiv – istakla je Gojković.

Iz regionalne kancelarije UN agencije za žene kazali su

„Za ovu 2018. godinu međunarodni dan ima glavnu temu koja se zove “Žene iz ruralnih i urbanih krajeva, te preobražaj života žena, a vrijeme je sada“. Razlog što je ova tema izabrana jeste zato što kao žene mi osjećamo da se nalazimo u sredini promjena, mislimo da je ovo veoma važan dan za znanje kao i za proslavu povodom žena i muškaraca koji utiču na te promjene. Ono što mi vidimo tokom prethodne godine je žene otvoreno govore o globalnim pravima žena, vrijednostima, i pravednosti.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević danas je bio domaćin nacionalne konferencije “Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije” sa koje je poručio da položaj žena u Srbiji treba da se poboljša, uz opasku da smo, kada je ova tema u pitanju, nekada “previše kritični”.

Ima mesta za napredak, ali činimo sve i možemo da kažemo da su žene u Srbiji cenjene, poštovane i naš odnos prema njima biće reper drugima kako i na koji način treba da se ophodi prema ženama – rekao je Ðorđević.

Dodaje, da je jedan od načina za poboljšanje položaja žena donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti “koji će se brzo naći u Skupštini” i biti najmoderniji zakon.

 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović u svom obraćanju istakla je kako je unapređivanje prava žena sa sela u fokusu u celom svetu.

Moramo da podržavamo žene gde god one živele, da učinimo da žena bude ekonomski ravnopravna, da ima pravo na zdravstvenu zaštitu I aktivnu starost – rekla je Đukić Dejanović.

Ambasador EU u Srbiji Nj. E. Sem Fabrici okupljenima je čestitao Međunarodni dan žena na srpskom jeziku i istakao da su žene važan deo života svakog muškarca.

Reč je o majkama, ćerkama, suprugama koje su važan deo naših života. Žene sa sela proizvode 50 odsto svetske hrane, a izuzetno su zanemarane – rekao je Fabrici.

On je dodao da je Evropa jedno od najbezbenijih mesta za žene.

Šefica regionalne kancelarije UN agencije za žene Sabina Frejzer istakla je kako žene i muškarci moraju zajedno da se bore protiv diskriminacije.

– Žene su diskriminisane ne samo u Srbiji, već u celom svetu, u Evropi I Severnoj Americi. Svuda su žene manje plaćenje od muškaraca za iste ili slične poslove, I često su primorane da prihvate manje plaćene poslove. U Italiji su žene plaćene čak tri puta manje od muškaraca – rekla je Frejzer.

Ona je dodala da je Srbija lider u regionu po rodnom budžetiranju, ali da je cilj da se dostigne potpuna ravnopravnost žena I muškaraca.

 

 

S A N A -DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articleMuftija Dudić primio delegaciju Direkcije za vakufe iz Ankare
Next articleZukorlić u Skupštini o bezbjednosti, državljanstvu i kontroli