Home Vijesti Fehratović pozvao državu da reaguje: Putevi u Sadžaku su putevi smrti

Fehratović pozvao državu da reaguje: Putevi u Sadžaku su putevi smrti

330
0

Skupština Srbije nastavila danas objedinjenu raspravu o 18 prijedloga zakona i međunarodnih sporazuma. Između ostalog, poslanici raspravljaju o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, zakonu o policiji i o javnom redu i miru. Na ove teme govorio narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović.

Dr. Fehratović kazao da će podržati set zakonskih prijedloga, jer vjeruje da će riješiti neke od problema s kojima se građani svakodnevno susreću. On je iskoristio priliku te nadležnog ministra upoznao sa konkretnim problemima građana u Sandžaku, istakavši da se mogu riješiti kvalitetnijom implementacijom ovih i već postojećih zakonskih odredaba.

– Naime, samo je u prethodnih 20 dana u više tragičnih nesreća na državnim i magistralnim putevima poginula šest građana Novog Pazara i jedan student IUNP iz Sjenice, a u prethodnoj godinu na putevima Novog Pazara, Tutina i Sjenice, ta brojka postaje dvocifrena. Dva su razloga za to. Ključni je katastrofalna putna infrastruktura, nerevitalizirani magistralni, državni i međuopštinski putevi, koje građani kolokvijalno nazivaju putevima smrti. Drugi, relativno mala i rijetka prisutnost saobraćajne policije na ključnim kritičnim tačkama. Zato je važno na svim putevima u državi, a naročito na ovim putevima koji su zaista u katastrofalnom stanju pojačati konstantnu prisutnost saobraćajne policije a ne samo prilikom posebnih akcija MUP-a, istakao je dr. Fehratović.

Dodaje i da je veliki problem u gradu kakav je Novi Pazar koji se u posljednje vrijeme konstantno uvećava, uslijed ekspanzije izgradnje stambenih jedinica, predstavljaju kapaciteti vatrogasne jedinice.

– Iako je individulana požrtvovanost pripadnika vatrogasne jedinice za svaku pohvalu, objektivne okolnosti ih sprejčavaju da adekvatno odgovore bezbjednosnim izazovima. Prije samo nekoliko dana, u Novom Pazaru je izgorjela jedna kuća, a da vatrogasna služba nije ni stigla do nje dok se stihija nije smirila. Također su dva razloga za ovakvu situaciju, prvi je upošljavanje ljudi koji nisu iz ovog grada, koji nedovoljno poznaju sve ulice i teško se probijaju do naselja u kriznim situacijama. A drugi, važnije, jeste, infrastruktura kojom raspolažu. Vatrogasna jedinica Novi Pazar posjeduje ukupno šest vozila za gašanje požara, od kojih su samo dva u odličnome stanju, preostala četiri su stara između trideset i čestrdeset godina. Terenska vozila za šumske požare u stanju su raspadanja. A, ne posjeduje ni kamion sa platformom za gašanje požara na višespratnicama i soliterima, već pozajmljuje od Elektrorasa vozila za mijenjanje uličnih svjetljiki, navodi dr. Fehratović.

On je ministra Stefanovića obavijestio da je SPP u loklanom parlamentu Novog Pazara, više od dvije godine zahtijevala da se grad uključi u rješavanje ovog problema, ali da je vladajuća garnitura to odbijala, tvrdeći da nije njihova već nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega je od Stefanovića  zatražio da hitno i adekvatno opremi Vatrogasnu jedinicu Novi Pazar, ali i u ostalim gradovima Sandžaka.

Dr. Fehratović ukazao i na problem bezbjednost đaka u školama.

– Naše škole i učenička populacija su izloženi različitim bezbjednosnim rizicima. Veliki problem kladionica i kockarnica koje ne poštuju zakonski okvir o udaljenosti od škola, natjerao je građane Novog Pazara da poduzmu akciju mjerenja i utvrde da je 37 takvih objekata bliže 200 metara od obrazovnih institucija. A ti objekti, pored igara na sreću, u velikom broju slučajeva, koriste se i za druge vrste kriminalnih djelatnosti. Želim da naglasim da PU dosta kvalitetno vrši svoj posao po ovom pitanju, i da je ključni problem u pravosudsnim organima koji ne procesuiraju prekršioce zakona. Prilikom predaje peticije koju su građani uputili nadležnim ministarstvima i skupštinskim odborima sa 10.000 potpisa, i istom prilikom tražili da se poradi i na većem broju školskih policijaca, ministar obrazovanaja Šarčević je kazao da to zavisi od Ministarstva policije. Poštovani ministre, zaista je zbog sve veće prisutnosti kriminala i kriminalaca u i oko škola i školskih dvorišta, neophodno da iznađete način da svaka škola u državi u svim smjenama ima bar po jednog školskog policajaca i naravno video nadzor povezan sa PU, kao što ste to uradili u nekoliko beogradskih opština, istakao je dr. Fehratović.

Na kraju svog obraćanja kazao da je raspisivanje konkursa za prijem pripadnika nacionalnih zajednica u Ministarstvo unutrašnjih poslova veoma važno, pogotovu u multietničkim sredinama, gdje proporcionalna zastupljenost u policijskim, sudskim i drugim republičkim organima oslikava i odnos države prema nacionalnoj zajednici, odnosno govor o međusobnom povjerenju većinskog i manjinskih naroda, i naravno republičkih organa prema lokalnim sredinama.