Za vozače uskoro na snazi strožije kazne

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

U Skupštini Srbije raspravlja se o promjenama u Zakonu po pitanju visine kazni za vozače. Ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da bi maksimalna količina alkohola u krvi za vozače trebala biti smanjena sa 0,3 na 0,2 promila, uz veće sankcije za prekoračenje brzine, dok će kazne za nevezivanje pojasa biti duplirane i znosit će 10.000 dinara. Za preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolazaka kroz crveno svjetlo za manje od 10 minuta, vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi – predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, kao i 14 do 16 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja vozilom.

Ukazujući na veliku odgovornost onih koji prevoze djecu, ministar Stefanović je naveo da je predviđeno da se mališani mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbjednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sjedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine deteta.

On je naveo i da su za pojedine prekršaje smanjene kazne, poput vožnje u zaustavnoj traci, ili ako je vozačka dozvola istekla za više od šest meseci, jer se smatra da je to propust koji vozač može da napravi, a koji nema veze sa vozačkim znanjem i sposobnostima.

Određene radnje od sada se neće smatrati prekršajem, a to su: preticanje bicikala, radnih mašina, tarktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila preko pune linije, pod uvjetima propisanim zakonom. Za mlade vozače predviđena je nulta tolerancija na alkohol, telefoniranje, kao i zabrana vožnje između 23 i šest sati, a moći će da prevoze najviše tri osobe, uključujući i osobu pod čijim nadzorom voze, naveo je Stefanović.

Takođe, predviđene su i nove mere kontrole za auto-škole, kako bi se povećao kvalitet obuke, i to kroz jedinstveni informacioni sistem u koji će se slivati svi podaci vezani za osposobljavanje kandidata, uključujući i audio i video zapis polaganja ispita.

Time se, kaže ministar, sprečava manipulativno ponašnje bilo kog učesnika u obuci.

Još novina dogodit će se i kada je riječ o tehničkom pregledu, gdje je predviđeno obavezno uspostavljanje video nadzora prilikom vršenja tehničkog pregleda koji će posebnim programom biti povezan sa MUP-om.

 

Foto: indianexpress.com

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img