Trilateralni sastanak u Mostaru donosi konkretna rješenja

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Tri člana Predsedništva BiH na čelu sa domaćinom skupa, predsedavajućim Draganom Čovićem, dočekali su predsednika Vučića i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović. Sastankom održanom u Mostaru su dominirale teme ekonomske saradnje i problema iseljavanja mladih iz regije.

 

“Suština je vezana za Strategiju Evropske unije kada je u pitanju proširenje. Tražili smo dodirne tačke koje bi mogle unaprijediti odnose, riješiti infrastrukturne probleme, sve su to pretpostvake za regionalni ekonomski ambijent koji može biti bolji od onog koji imamo danas. Iako se možemo pohvaliti dobrim trendovima, možemo napraviti pozitivnu sinergiju i pozitivan iskorak i intenzivnije krenuti ka Evropskoj uniji”, rekao je Čović.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je posljednji trilateralni sastanak održan prije šest godina i da je ovaj sastanak bio vrlo koristan.

Kada je u pitanju Strategije Evropske komisije o Zapadnom Balkanu istakla je kako Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH, konstitutivnost svih naroda BiH i evropsku perspektivu zemlje. Grabar-Kitarović je dodala da će učiniti sve kako bi Hrvatska pomogla BiH na putu ka EU, čestitajući vlasti u našoj zemlji na predaji odgovora na Upitnik Evropske komisije. Hrvatska predsjednica se nada da će Evropska komisija uskoro pozitivno odgovoriti BiH. 

 

“Od Evropske unije smo dobili 115 pitanja na koja treba da odgovorimo, mnogi kasne, ali mi želimo i moramo da ubrzamo naš rad. Treba da razgovaramo i o budućnosti, da radimo na ujednjačavanju poreskih i carinskih stopa, stopa za subvencije, da napravimo jedinstven privrednih ambijent, to nema veze sa stvaranjem nekakvih Jugoslavija. Siguran sam da će ta da ideja pobediti”, istakao je Vučić.

 

Vučić se nada da će se brzo održati nova trilaterala i da će ona biti održana u Srbiji, tačnije u Novom Sadu. Ovo je, kako kaže, prilika da se kompletna evropska perspektiva zajednički razmotri i vidi kako jedni drugima mogu pomoći.

 

 

S A N A – DŽANA DŽANKOVIĆ 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img