Home Rubrike Vijesti SNP o važnosti maternjeg bosanskog jezika

SNP o važnosti maternjeg bosanskog jezika

853


U prostorijama Sandžačke narodne partije održana je press konferencija na kojoj je tema bila podsticanje kvalitetnog rada i razvijanje nastave na bosanskom jeziku i književnosti. Ova politička partija istakla je problem opredijeljenja roditelja da njihova djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku kao i problem izdavanja udžbenika u kojima je navedena riječ „Sandžak“.

Bahrija Sijarić, generalni sekretar SNP-a, je kazao:“Ovim želim da pružimo tačne informacije roditeljima Bošnjačke nacionalnosti i želimo da poručimo da sve zlonamjerne priče na ova pitanja padaju u vodu, jer su besmislene. Roditelji trebaju znati da je nastava na bosanskom u potpunoj jednakosti sa nastavom na srpskom jeziku. Sandžačka narodna partija (SNP) nije imala nekakav kontakt sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem (BNV) što se tiče toga. Smatram da je to problem svih sandžačkih Bošnjačkih partija koje se bore da očuvaju vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka. Smatram da zbog toga moramo zajedno sarađivati i da je obaveza Bošnjačkog nacionalnog vijeća da napravi jednu zajedničku platformu da priključi sve društvene faktore društvenog i političkog života na ovom prostoru.“

Smatraju i da se na po pitanju prezentacije o važnosti maternjeg jezika treba više govoriti, te pribjeći institucionalnom rješenju kao i razgovarati sa roditeljima svih osnovnih škola.

 

S A N A -DŽANA DŽANKOVIĆ

Previous articlePriredba polaznika predškolske ustanove Reuda
Next articleStudenti Departmana računarskih nauka IUNP-a dio online predavanja o desetogodišnjici domena .rs