KURTOVIĆ NA PINK TV: Bolja organizacija ovih izbora u odnosu na prethodne

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Politički analitičar dr. Rejhan Kurtović i profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gostovao je u emisiji na televiziji “Pink” u kojoj se razmatralo o političkoj situaciji i glavnoj temi – o beogradskim lokalnim izborima.

Procedura na biračkim mjestima regularno su otvorena na vrijeme i nije bilo nepravilnosti. Građani koji imaju aktivno pravo izašli su na izbore. Jedan od uslova da bi jedan građanin mogao izaći na izborima jeste da je on državljanin R.Srbije i da je upisan u birački spisak na teritoriji grada Beograda. Procedura se sprovodi na taj način, moraju imati validni dokument i na osnovu toga u 20h zatvaraju se biračka mjesta i vrši se brojanje. Ove godine imamo povećan broj biračkih mjesta, samim tim biračko pravo je dostupnije i povećan broj kontrolora a učestvovalo je 68,730 kontrolora.

Ovaj izborni proces prati i veći broj izbornih lista. Po pitanju formiranja biračkih odbora dr. Kurtović je kazao da se birački odbor radi u stalnom i proširenom sastavu. U stalnom sastavu prisutan je predsjednik i četiri člana kao i njihovi zamjenici, dok u proširenom sastavu imamo da sve stranke tj liste koje učestvuju na izborima imaju mogućnost da kandiduju svog predstavnike za člana ili zamjenika člana u proširenom biračkom odboru.”

Cijelu emisiju možete pogledati na youtube kanalu “Sandžak Media”.

Sana-Džana Džanković

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img